“Învaţă-mă să citesc!”, un program destinat educaţiei - Fii voluntar pentru copiii din centre de plasament!
În centrele de plasament sunt mulţi copii şi adolescenţi care au nevoie de încurajare să înveţe şi să îşi găsească drumul în viaţă. Programul educaţional Ajungem MARI caută până pe 9 septembrie voluntari pentru 2000 de copii din Bucureşti şi din 24 de judeţe, inclusiv judeţul Bihor.
Prin programul Ajungem MARI voluntarii dăruiesc 3 ore pe săptămâna pentru a deveni prieteni, profesori şi modele pentru copiii şi tinerii din centre sociale şi de plasament. În ţară sunt în prezent peste 19.000 de copii instituţionalizaţi, iar numărul personalului şi voluntarilor e insuficient.
„Este nevoie de mai multă implicare din partea comunităţilor locale pentru ca aceşti copii şi tineri cu un trecut trist să poată spera la un viitor mai bun. Ne dorim ca oamenii să înţeleagă că e nevoie de ei, de prezenţa şi căldura lor, iar dacă stăm şi aşteptăm reforma statului sau a sistemului, lăsăm copiii din centre să crească fără repere şi modele”, spune Iarina Taban, director şi fondator al programului.
Voluntarii dăruiesc timp și primesc de la copii bucurie, zâmbete, îmbrătișări și lecții frumoase. “Una dintre cele mai prețioase lecții pe care o iau cu mine este aceea de „a fi acolo”. Ieri, azi, mâine, peste o săptămână, un an, până Ajungem Mari. Cred că doar împreună putem ajunge Mari sau doar Oameni" - Deliana, voluntar în Constanța.
Prin proiectul de voluntariat, în urma selecţiei şi a unui training iniţial, voluntarii susţin în centre, săptămânal, timp de cel puțin 6 luni, şedinţe interactive de pregătire şcolară, ateliere creative sau de cultură generală, punând mult accent pe încurajarea copiilor. Fiecare voluntar le transmite copiilor cunoştinţele lui, în funcţie de pasiuni şi abilităţi, de la română, matematică şi engleză, până la informatică, muzică, teatru, arte plastice, educaţie pentru sănătate sau financiară.
Sunt căutaţi voluntari adulţi, dar şi tineri peste 16 ani, din orice domeniu, care să creadă în potenţialul copiilor, să îi înţeleagă şi asculte. “Copiii sunt foarte încântaţi când venim la ei. Facem adunări, desenăm, colorăm, scriem dorinţe. E foarte frumos şi foarte încărcat de emoţii sincere şi curate de copii”, povesteşte Mihaela, voluntar în Mureş.
Toate detaliile despre organizarea proiectului şi formularul online de înscriere se găsesc pe site-ul www.ajungemmari.ro la secţiunea Devino voluntar.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.