La Biblioteca Universității din Oradea - Prieteni fără bariere
O echipă de voluntari din Oradea își propune să aducă, în atenția publicului, vocile persoanelor cu handicap drept parte integrantă a comunității locale. Vor fi organizate 3 evenimente diferite, în care speciliști din mai multe domenii îi vor învăța pe participanți cum să relaționeze și să ajute persoanele cu deficiențe.
Asociația FRENDS, filiala Oradea, dă startul proiectului intitulat „Prieteni fără bariere”, care se va desfășura la începutul lunii decembrie la Sala de Conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea. Acesta cuprinde trei evenimente care se vor organiza între orele 18.00 și 20.00, în spiritul accesibilității doritorilor.
Primul eveniment, intitulat „Prim ajutor pentru toți”, va avea loc pe data de 3 decembrie și o va avea drept invitată pe medicul și voluntarul medical Denisa Cherecheș. Prin intermediul acestuia, ea va pune „în oglindă” metode de prim ajutor atât pentru persoane cu dizabilități, cât și pentru cele fără dizabilități. Aici sunt așteptați asistenții personali, însoțitorii și persoanele care locuiesc cu cineva drag care are o dizabilitate, dar și oricine își propune să își dezvolte abilitățile practice în acest sens.
Cel de-al doilea eveniment, intitulat „Viața, în acțiune”, de pe data de 5 decembrie, va fi dedicat unor discuții interactive, dezbateri și activități tematice inițiate de Dana Mierluț (content & copywriter) și Ovidiu Milian (liderul Asociației Deficienților Locomotori). El este destinat oamenilor de toate vârstele care își doresc să discute și să învețe despre modurile în care pot contribui la o comunitate mai conștientă de necesitățile persoanelor cu nevoi speciale de mobilitate.
Totodată, pe 6 decembrie, doritorii vor putea lua parte la o conferință susținută de dr. Corina Lupău, psiholog clinician, psihoterapeut și titularul cursului de Psiho-Oncologie de la Universitatea din Oradea, împreună cu dr. Ioana Negoescu Cheregi, medic în cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Medicală din Băile Felix. În cadrul acesteia, vor fi abordate, în special pentru adolescenți și tineri adulți, relațiile romantice în care cel puțin o persoană implicată este cu o dizabilitate.
„În timp ce este important să înțelegem că un singur eveniment nu va face, neapărat, miracole, eu cred că publicul general merită ocazia de a se informa asupra nevoilor persoanelor cu handicap, în cât mai multe arii ale vieții acestora. De la mama mea, care m-a crescut singură deși trăiește cu o dizabilitate locomotorie de 12 ani, am învățat ce înseamnă să-l asculți pe celălalt și să acționezi pe baza a ceea ce poți schimba în bine”, transmite Joshua Biro, coordonatorul proiectului.
Intrarea se va face pe bază de donație liberă și se va realiza prin intermediul unui formular online, în limita locurilor disponibile. Persoanele cu dizabilități nu au participarea condiționată de plata vreunei donații. Banii strânși în timpul evenimentului vor fi donați Asociației Deficienților Locomotori, pentru desfășurarea unor proiecte viitoare de care să beneficieze persoanele cu handicap din Bihor. De asemenea, donația permite accesul la cel puțin unul dintre evenimente, nefiind nevoie de câte o donație separată pentru fiecare dintre acestea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.