Părinții din Bihor au, începând din această lună, ocazia de a-și dezvolta abilitățile în creșterea și educarea copiilor în era digitală. Prin proiectul „Școala părinților de azi” aceștia vor primi sprijin, resurse, informații și suport emoțional, astfel încât să se simtă mai încrezători și pregătiți să facă față provocărilor actuale ale creșterii copiilor.

Societatea este din ce în ce mai complexă iar provocările cu care se confruntă părinții în creșterea și educarea copiilor devin tot mai solicitante și mai diverse. Rapiditatea schimbărilor tehnologice, presiunea socială și influențele din mediul online au adăugat noi dimensiuni în responsabilitatea parentală. În acest context, se impune cu necesitate o inițiativă comună axată pe consilierea părinților în vederea dezvoltării abilităților lor parentale.

Datele din cercetările recente arată că deși există o creștere a nivelului de informare ca urmare a masivei digitalizări, părinții se confruntă cu dificultăți în gestionarea aspectelor legate de comportamentul online al copiilor, consumul de substanțe interzise și comunicarea eficientă în viața de zi cu zi. Nevoile și provocările părinților evoluează odată cu schimbările în societate, iar sprijinul primit din partea școlii poate face diferența în viața multor familii.

„Prin implementarea acestui proiect educativ ne propunem să oferim sprijin, resurse, informații și suport emoțional părinților, astfel încât aceștia să se simtă mai încrezători și pregătiți să facă față provocărilor actuale ale creșterii copiilor. Un mediu familial sănătos și sprijinul acordat părinților contribuie la creșterea unei generații echilibrate și capabile să se adapteze la schimbările din societate”, se afirmă într-un comunicat al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor.

„Școala părinților de azi” va include ateliere de lucru pe următoarele teme: comunicarea cu copiii, gestionarea conflictelor, influența anturajului, dependența de tehnologie și prevenirea consumului de substanțe interzise.

Aceste ateliere vor fi susținute în 54 de unități de învățământ din mediul rural și urban, din județul Bihor, de către profesori consilieri școlari, angajați ai CJRAE Bihor.

Proiectul este derulat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor.

Perioada de desfășurare este februarie - august 2024. Mai multe informații cu privire la proiect și unitățile de învățământ în care va fi implementat, se găsesc pe cjraebihor.ro.