Polițiștii de prevenire bihoreni aduc în atenția cetățenilor recomandările transmise de Poliția Română împreună cu Europol și Federația Europeană a Băncilor, în cadrul campaniei „Luna europeană a securităţii cibernetice”, de prevenire a celor mai întâlnite șapte tipuri de fraude în mediul on-line.

Internetul a devenit foarte atractiv pentru infractorii cibernetici. Autorii folosesc metode ingenioase și promisiuni, cu scopul de a obține bani sau informații financiare valoroase de la potențialele victime. „Scrisorile nigeriene” nu mai sunt de mult timp singurele tipuri de fraude în mediul online. Tacticile folosite de infractorii informatici sunt din ce în ce mai inovative și greu de detectat. Începând cu însușirea nelegală a calității de manager al unei companii până la punerea în scenă a unor false relații de dragoste, autorii de astăzi fac tot ce pot să obțină ceea ce vor - banii și/sau datele dumneavoastră.

Conform recomandărilor unui raport elaborat de EUROPOL, cea mai eficientă metodă de apărare împotriva amenințărilor de tip social-engineering este reprezentată de educația potențialelor victime, care, în cazul de față, pot fi reprezentate de toți cei care accesează internetul.

În ceea ce privește metodele de fraudare, cea mai întâlnită este cea cu site-uri bancare false. Autorii folosesc mesaje de tip phishing, cu link-uri către site-uri bancare false. Odată ce este accesat link-ul, prin metode diverse, se colectează ilegal datele personale și/sau bancare. Site-ul contrafăcut va arăta precum cel legitim pe care îl imită, cu foarte mici diferențe, deseori greu sesizabile.

Recomandări: nu dați click pe link-urile incluse în e-mailurile care duc la site-ul băncii; introduceți întotdeauna, manual, linkul sau utilizați o legătură existentă din lista „preferate”; utilizați un browser care permite blocarea ferestrele de tip pop-up.

Furtul de date personale

În cazul furtului de date personale autorii colectează nelegitim datele personale de pe rețele de socializare (ex: Facebook, Twitter, Linkedin). Datele victimei pot fi vândute altor infractori sau folosite pentru accesarea conturilor bancare, contractarea împrumuturilor ori pentru derularea unor afaceri ilegale în numele victimei.

Recomandări: puteți verifica informațiile despre un cont social-media prin accesarea directă a site-ului, nu accesând un link care susține că vă va duce direct acolo; atenție la cantitatea de informații și imagini partajate pe site-urile de social-media. Autorii le pot folosi pentru a crea o identitate falsă, sau pentru a vă face ținta unei fraude; trebuie examinate setările de confidențialitate și securitate pe fiecare cont social-media; efectuați cercetările online. Căutați numele produsului sau oferta de locuri de muncă, pentru a vedea ce spun ceilalți. Puteți să o combinați cu cuvinte precum „recenzie”, „plângere” sau „înșelătorie”; profilurile suspectate a fi înșelătorii trebuie raportate platformei social-media; periodic, trebuie monitorizate extrasurile de cont de card de credit/debit. Dacă sunteți taxat pentru ceva ce nu ați comandat, contactați banca și furnizorul cardului.

Alte fraude des întâlnite sunt cele cu investiții și cumpărături online. În aceste cazuri, autorii oferă „oportunități speciale” de investiții, cu profituri rapide, sau prezintă „oferte-bombă” în mediul online.

Recomandări: verificați recenziile înainte de a cumpăra un produs; folosiți carduri de credit - aveți mai multe șanse de a vi se returna banii; plătiți numai prin utilizarea unui serviciu de plată sigur; plătiți numai atunci când sunteți conectat la o conexiune securizată la internet - evitați utilizarea rețelelor Wi-Fi publice gratuite sau deschise; plătiți numai de pe un dispozitiv sigur. Păstrați actualizarea sistemului de operare și a software-ului de securitate; feriți-vă de anunțurile care au oferte prea bune pentru a fi adevărate; vă apare un anunț de tip pop-up care atestă că ați câștigat un premiu? Gândiți-vă de două ori, ați putea „câștiga” un malware; dacă nu primiți produsul, contactați vânzătorul. Dacă nu există un răspuns, contactați banca!

Luna Europeană a Securității Cibernetice - The European Cyber Security Month (ECMS) este o campanie de conștientizare, a Uniunii Europene, care promovează securitatea în mediul online în rândul beneficiarilor persoane fizice și companii, evidențiind câteva măsuri simple pe care fiecare persoană le poate lua pentru a-și proteja datele personale, financiare și profesionale.