Adrian Marcu, liderul sindicatului Pro AS, cere demisia directoarei DGASPC Bihor, Otilia Camelia Gaciu, acuzând că mai mulţi salariaţi din cadrul instituţiei au fost obligaţi să semneze declaraţii pe propria răspundere că sunt de acord cu izolarea la locul de muncă şi la domiciliu.

“Sindicatul Pro AS, cu sediul în Timişoara (…), prin reprezentantul său legal, Marcu Claudiu Adrian, în calitate de preşedinte, vă solicită demisia, având în vedere faptul că salariaţi din cadrul DGASPC Bihor ne-au sesizat faptul că, sub pretextul prevederilor Ordonanţei Militare nr. 8 din 9 aprilie 2020, privind măsuri de prevenire a răspândirii Covid-19, i-aţi obligat/determinat să semneze declaraţii pe propria răspundere că sunt de acord cu izolarea la locul de muncă şi la domiciliu. Vă informez că astfel de practici sunt abuzive şi încalcă prevederile legale în vigoare şi constituie premisele săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor şi drepturilor salariaţilor dar şi a beneficiarilor de servicii sociale”, transmite Adrian Marcu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, salariaţii din cadrul DGASPC Bihor sesizează faptul că: centrele/unităţile sociale nu au capacitatea să găzduiască pe o perioada de 28 zile proprii salariaţi; prepararea, servirea şi asigurarea hranei se face în condiţii improprii; în spaţiile puse la dispoziţie dorm/convieţuiesc mai multe persoane în aceeaşi încăpere, nerespectându-se astfel normele minime de sănătate; salariaţi care dorm pe jos, în maşinile de serviciu, în bucătării, în spaţiile destinate centralelor termice etc.; unora dintre salariaţi nu le-a fost asigurată hrana şi apa zilnică.

“Condiţiile de cazare şi servire a mesei, în contextul suprapopulării centrelor rezidenţiale, reprezintă adevărate focare de dezvoltare şi propagare a răspândirii Covid-19 şi altor boli transmisibile şi, în acest context, vă somăm ca, în cel mai scurt timp posibil, să reevaluaţi măsurile dispuse anterior şi să identificaţi/închiriaţi/rechiziţionaţi spaţii de cazare adecvate (pensiuni, moteluri, hoteluri) pentru izolarea salariaţilor care ies din schimbul normal de lucru”, menţionează sindicalistul.

Acesta consideră că “susţinerea măsurii izolării preventive la locul de muncă, în condiţiile enunţate mai sus, nu reprezintă decât un factor declanşator al focarelor de îmbolnăvire, care poate avea repercusiuni asupra beneficiarilor, salariaţilor, comunităţilor dar şi asupra persoanelor responsabile”.

Marcu o acuză pe şefa DGASPC Bihor de abuz asupra drepturilor şi libertăţilor civile ale cetăţenilor, solicitându-i, încă o dată, demisia.

“Stimată doamna director, atitudinea dumneavoastră de vânătoare de membri de sindicat Pro AS, care au curajul să ne sesizeze aspecte ilegale ce se întâmplă în cadrul instituţiei, nu reprezintă altceva decât o vânătoare inutilă de vrăjitoare şi, totodată, un abuz grav asupra drepturilor şi libertăţilor civile ale cetăţenilor, salariaţi în cadrul instituţiei, abuz pe care nu îl vom tolera niciodată, drept pentru care, în zilele următoare, vă vom face plângere penală. În acest context, reiterăm din nou solicitarea de a vă da demisia. Totodată, solicităm şi demisia tuturor şefilor de centre care acţionează ilegal la comanda dumneavoastră şi determină salariaţii să semneze declaraţii şi acte ilegale”, mai transmite liderul sindicatului Pro AS.

De cealaltă parte, Ştefan Goţia, purtătorul de cuvânt al DGASPC Bihor spune că prevederile Ordonanţei Militare nr. 8, ce vizează protecţia beneficiarilor de servicii sociale şi a personalului care îi deserveşte, se aplică, şi că DGASPC Bihor a luat toate măsurile legale pentru a o pune în aplicare.

“Măsurile de cazare au fost luate în urma discuţiilor dintre şefii de centre şi personal. Angajaţii unităţilor de asistenţă socială, aflaţi sub incidenţa Ordonanţei Militare nr. 8, la locul de muncă, primesc, zilnic, hrană caldă, respectiv trei mese pe zi”, menţionează Ştefan Goţia.