Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) Oradea, prin Serviciul Prevenirea Marginalizării Sociale, a marcat Ziua persoanelor fără adăpost, printr-un eveniment care a avut loc la sediul Adăpostului de Noapte din str. Gutenberg nr. 8.

Ziua de 10 octombrie este celebrată în toată lumea ca Ziua persoanelor fără adăpost, fiind unul dintre acele momente ale anului când fiecare dintre noi ar trebui să ne îndreptăm gândurile spre oamenii mai puţin norocoşi, cei care, din diferite motive, sunt greu încercaţi de soartă, cei care nu au un acoperiş deasupra capului şi a căror viaţă se desfăşoară pe stradă, în adăposturi improvizate.

Sentimentul de siguranţă oferit de familie dezvoltă un comportament echilibrat, membrii ei împărtăşind nevoi emoţionale, bine cunoscut fiind faptul că armonia unei familii se definitivează într-un spaţiu numit „cămin”.

Pierderea locuinţei, în cele mai multe cazuri, duce la destrămarea familiei, la pierderea locului de muncă, a prietenilor, toţi aceşti factori având un puternic impact asupra individului, conducând spre dereglări emoţionale severe şi excluziune socială.

DAS Oradea a marcat această zi printr-o acţiune de socializare, în care beneficiarii Adăpostului de Noapte şi nu numai, au participat la o masă câmpenească, oferită şi pregătită cu multă migală şi dăruire de către angajaţii instituţiei. Astfel, ajutaţi şi de vremea frumoasă de-afară, s-au pregătit grătare, mici, răcoritoare şi prăjituri.

Totodată, a fost o ocazie pentru a împărtăşi poveşti şi experienţe de viaţă frumoase şi mai puţin frumoase, s-au spus glume, atmosfera întinzându-se până la orele târzii ale după-amiezii.

Administraţia publică locală sprijină această categorie vulnerabilă prin asigurarea dreptului la asistenţă şi protecţie socială, protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor beneficiare în ceea ce priveşte egalitatea de şanse şi tratament, participarea egală, autodeterminarea, autonomia şi demnitatea personală.

Adăpostul de Noapte vine în sprijinul persoanelor lipsite temporar de adăpost şi serviciile oferite aici răspund atât nevoilor de bază ale beneficiarilor - asigurarea cazării și a hranei zilnice, cât și sprijin pentru dezvoltarea abilităților de comunicare, a celor practice pentru viață, integrarea pe piața muncii (mediere în vederea obținerii unui loc de muncă) și consiliere, acestea contribuind la îmbunătăţirea nivelului lor de trai şi ajutor pentru depăşirea acestei perioade dificile din viaţa lor.

„Prin marcarea acestei zile ne dorim sensibilizarea comunității la solidaritate socială, ajutorul datorat celor în nevoie reprezentând o obligaţie morală a societăţii, dreptul la locuinţă fiind un drept fundamental al omului în care trăim”, au transmis reprezentanții DASO.