Măsuri speciale pe timp de caniculă - Cinci containere anticaniculă
Începând de ieri, 12 august, Primăria Oradea şi Administraţia Socială Comunitară Oradea (ASCO) au pus la dispoziţia cetăţenilor containerele anticaniculă, amplasate în cinci puncte pe raza oraşului. Containerele au aer condiţionat şi rezerve de apă potabilă.
Cele cinci containere anticaniculă sunt amplasate în Piaţa Unirii (lângă statuia lui Mihai Eminescu), pe strada Aurel Lazăr (lângă statuia Aurel Lazăr), în Piaţa Cetate, în apropierea pieţii Rogerius și în Piaţa Decebal. Containerele sunt dotate cu aer condiţionat şi rezerve de apă potabilă şi sunt deschise pe perioada sezonului cald (inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, în condițiile în care temperaturile impun acest lucru), între orele 10.00 şi 18.00. ASCO, prin Serviciul Programe Sociale, asigură prezenţa asistenţilor medicali care măsoară tensiunea arterială şi acordă primul ajutor. În caz de nevoie, asistenţii medicali vor solicita ajutorul serviciului de urgenţă 112.
Apă minerală sau întreruperea lucrului
Pentru că în următoarele zile valul de căldură se va intensifica treptat, iar temperaturile vor urca la 35 şi 37 de grade Celsius, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor atrage atenţia angajatorilor că trebuie să asigure condiţii de muncă speciale pentru muncitori. Astfel, conform legii, aceştia trebuie să amelioreze condiţiile de muncă prin reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, să asigure ventilaţia la locurile de muncă şi să alterneze efortul dinamic cu cel static şi perioadele de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, angajatorii sunt obligaţi să asigure 2-4 litri de apă minerală pe zi pe persoană, pentru fiecare schimb şi să asigure echipamentul individual de protecţie şi duşuri. Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii, dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv, vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, măsuri de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare pe două perioade a zilei de lucru (până la ora 11.00 şi după ora 17.00) sau întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii, în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă. Aceste măsuri se adoptă şi în cazul în care angajatorul constată că, prin condiţiile pe care le asigură, nu poate menţine un randament corespunzător în muncă sau că acestea sunt insuficiente pentru prevenirea îmbolnăvirii salariaţilor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.