În vederea asigurării accesului sporit la educație preșcolară și sprijinirea participării părinților pe piața forței de muncă, Caritas Eparhial Oradea va construi una dintre cele mai moderne grădinițe de stat din oraș, Grădinița „Frențiu”, în Cartierul Tineretului din Oradea.

 

Anunțul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferințe de presă organizată de Asociația Caritas Eparhial la Casa Darvas-La Roche din Oradea. Cu acest prilej, a fost lansat Raportul anual 2019 și, tot atunci, a fost prezentată noua echipă a asociației, proiectele în desfășurare, precum și noile proiecte ale asociației în viața comunității.

Evenimentul a avut loc în prezența Preasfinției Sale Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, și a părintelui Antoniu Chifor, vicar responsabil cu preoții.

„Am ales Casa Darvas-La Roche, ca loc pentru prezentarea noii echipe Caritas Eparhial și a noilor proiecte, pentru care suntem pregătiți să nu precupețim niciun efort, datorită faptului că această clădire este un simbol al eforturilor încununate de succes. Această clădire putea și azi să fie uitată și nepusă în valoare, dar, datorită încrederii în reușită a unei echipe inimoase, conduse de doamna Angela Lupșe, gazda noastră, a ajuns să reprezinte un întreg oraș ca pilon al Art Nouveau-lui european. Dacă avem credință, cu siguranță vom reuși și noi să scoatem la lumină proiectele noastre și să le transformăm în realitate” a spus pr. Olimpiu Todorean, președintele Asociației Caritas Eparhial Oradea, ieri, în deschiderea conferinței.

A urmat prezentarea noii echipe a asociației, alcătuită din: Adela Popa Ghițulescu - director executiv; Miruna Moza - manager financiar; Mihai Olenici - manager proiecte; Ramona Paltin - manager atragere de fonduri, și Patricia Pele - coordonator voluntari.

„Odată cu împlinirea celor 15 ani de Caritas, am demarat și un proces de rebranding, prin stilizarea și actualizarea siglei noastre și a materialelor de comunicare. Noile materiale sunt moderne, atractive și au un potențial foarte mare de tracțiune. Atractive și moderne, păstrând întru totul filozofia, viziunea și misiunea organizației noastre, aduc un suflu proaspăt felului în care vom ieși în lume. De la logo, siglă și până la website, în cursul anului 2020, toate materialele noastre s-au transformat...”, a adăugat Olimpiu Todorean.

În continuare, a luat cuvântul Adela Popa Ghițulescu - director executiv, care a făcut un scurt raport al organizației și a prezentat proiectele pentru viitor ale departamentului de proiecte și fundraising.

„În anul 2020, Asociația Caritas Eparhial Oradea are șase proiecte aprobate, în valoare totală de 181.485 euro, și alte cinci proiecte depuse care așteaptă răspuns, în valoare totală de 629.500 euro. În prezent, lucrăm la scrierea altor trei proiecte. O dovadă în plus a faptului că organizația își continuă drumul ascendent în ciuda crizei este decizia de a mai aduce în echipă un manager de proiecte. Toate proiectele noastre răspund nevoii de dezvoltare. Pe de o parte, ne referim la dezvoltarea continuă a resurselor umane (angajați și voluntari), pe de altă parte, ne referim la dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor sociale și educaționale pe care le oferim”, a spus, printre altele, directorul executiv Caritas Eparhial.

 

Alături de cei vulnerabili

În momente dificile ale pandemiei Covid 19, Asociația Caritas Eparhial Oradea a ales să rămână alături de cei vulnerabili.

„În contextul actual al pandemiei, nu am reușit, așa cum ne-am propus, să desfășurăm proiectele demarate la începutul anului. Restricțiile impuse, anunțate de autorități, au determinat schimbări majore și în ceea ce privește activitatea asociației. Astfel, prin interes și implicare din partea voluntarilor noștri, din grijă pentru beneficiarii serviciilor noastre sociale, „eroii” noștri au reușit să ne rămână alături, respectând, totodată, distanța fizică”, a spus Patricia Pele, coordonatorul voluntarilor, ieri, la întâlnirea cu jurnaliștii.

Voluntarii, prin videoclipurile realizate de ei, din camera sau biblioteca lor, au trimis căldura lor sufletească beneficiarilor de la centrul rezidențial Casa Frențiu și i-au încurajat să nu își piardă speranța.

„Asociația Caritas Eparhial Oradea a ales, în momente dificile ale pandemiei Covid 19, să rămână alături de cei vulnerabili, de cei singuri, de cei în vârstă, dar - mai ales - de cei ai nimănui, de cei „ai străzii” pe care noi, angajați și voluntari, îi numim „ai noștri”, întrucât simțim, în egală măsură cu ei, deznădejdea lor, resemnarea, durerea și abandonul”, a menționat Patricia Pele.

Timp de 15 ani, Asociația Caritas Eparhial Oradea a scris povești de succes. Pentru a-și continua misiunea socială, de a face #bine, organizația a conștientizat nevoia asigurării unor surse financiare constante. În acest sens, organizația a demarat trei proiecte economice: CEO Catering, serviciu de catering, cu livrare la domiciliu; CEO Student, destinat studenților în căutarea unui loc de cazare la prețuri accesibile, și CEO Construct, lucrări de construcții profesionale la prețuri corecte.

„Profitul obținut din cele trei activități va contribui la susținerea unor proiecte sociale în derulare: o masă caldă pentru persoanele defavorizate, proiect derulat prin Cantina Socială; integrarea persoanelor din categoriile vulnerabile pe piața muncii, prin crearea unor locuri de muncă în domeniul construcțiilor. Invităm pe toți cei care doresc să ne ajute să acceseze serviciile noastre de catering, cazare sau construcții, asigurându-se, astfel, că povestea merge mai departe”, a precizat Miruna Moza, manager financiar în cadrul organizației.

 

O grădiniță de 700.000 euro

Din prezidiu a făcut parte și Ramona Paltin, manager strângere de fonduri, cel mai nou membru al deja consolidatei echipe Caritas Eparhial Oradea.

„Asociația va solicita, în continuare, suportul și sprijinul neprețuit pentru programele curente, cu care comunitatea este familiarizată: susținerea accesului continuu la educație a copiilor din familiile nevoiașe, foarte sărace, care frecventează Centrul Afterschool “Sfântul Martin” din Ioaniș; sprijinirea persoanelor în etate, asigurându-le o bătrânețe demnă și liniștită în Casa Frențiu; oferirea unei mese calde, menținerea igienei prin utilizarea dușurilor sociale – serviciu unic în municipiu, în cadrul Centrului social „Maria Rosa””, a spus Ramona Paltin, adăugând că atât pentru programele existente cât și pentru cele viitoare există posibilitatea de a se face donații online, fără costuri suplimentare, prin pagina web a asociației: www.caritaseparhial.ro

„Primul proiect nou, de anvergură, pentru care am avut onoarea să fiu cooptată în echipa asociației, este construirea unei grădinițe. Astfel, în vederea asigurării accesului sporit la educație preșcolară și sprijinirea participării părinților pe piața forței de muncă, Caritas Eparhial Oradea va construi prima grădiniță - Grădinița „Frențiu”, în Cartierul Tineretului, pe str. Caporal Constantin Mușat”, a anunțat Ramona Paltin.

Potrivit acesteia, valoarea estimată a proiectului este de 700.000 euro. Grădinița se va construi pe un teren privat pus la dispoziția Asociației de către Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea. Construită conform standardelor europene, grădinița va fi una dintre cele mai moderne grădinițe de stat din oraș, cu o suprafață construită de 595 mp; se vor putea înscrie 60 de copii, fără nici o discriminare; grădinița va avea trei săli de clasă /dormitoare, vestiar, băi și o sală de mese (masa va fi oferită de CEO Catering); va dispune de o sală multifuncțională - destinația principală fiind sală sport, iar destinația secundară fiind organizarea de evenimente private; un cabinet medical - pentru a monitoriza constant sănătatea copiilor și a cadrelor implicate în procesul educațional. Finalizarea construcției grădiniței este preconizată pentru septembrie 2021.

 

Să fim atenți la cei aflați în nevoie!

În vederea strângerii celor 700.000 de euro, Caritas Eparhial face apel atât la persoanele juridice (companiile și PFA-urile implicate în CSR), cât și la persoanele fizice, pentru a-i susține în acest demers atât de necesar.

„Suntem la dispoziția oricui dorește să își aducă contribuția la dezvoltarea comunității orădene, pentru a fixa o întâlnire și pentru a discuta punctual despre modalitățile de sprijin - sponsorizare și despre facilitățile fiscale existente, conform legislației în vigoare”, a conchis Ramona Paltin.

La final, a luat cuvântul și Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, care a arătat că trebuie să fim foarte atenți la ce se întâmplă în jurul nostru și să-i ajutăm întotdeauna pe cei aflați în nevoie.

„Răspunsul pe care îl oferă Asociația Caritas Eparhial Oradea, prin intervenția în favoarea celor aflați la limita sărăciei și a precarității, oferindu-le un loc sigur, o masă caldă, educație și o atenție deosebită, este tocmai răspunsul Domnului. Caritas-ul Eparhial ia forma unei mâini întinse spre cel sărac, oferindu-i protecția și prietenia de care are nevoie. Indiferent de vocația noastră specifică, indiferent de situația socială și de vârstă, noi trebuie să fim ucenici ai lui Hristos și să răspundem zi de zi, într-un efort constant, la diferitele nevoi ale lumii în care trăim, mai ales celor fragili și vulnerabili”, a fost mesajul transmis de episcopul Virgil.