Simona Zlibuț, președinta Asociației SOS Autism Bihor, face parte din echipa de ambasadori ce va reprezenta Oradea la nivel național, în cadrul evenimentului sportiv-caritabil „Autism 24h Marea Neagră”, dedicat copiilor care suferă de autism.

Ediția a patra a maratonului caritabil „Alerg 24 de ore pentru autism”, care trebuia să se desfășoare inițial pe 2 și 3 mai, în stațiunea Mamaia, a fost reprogramată pentru zilele de 19 și 20 septembrie 2020. Însă organizatorii au decis să păstreze tradiția deșfășurării evenimentului pentru luna mai, lansând, astfel, provocarea de a alerga minim 100 km în 24 ore, bineînțeles, ținându-se cont de actualele restricții.

Psihologul Adrian Gemănaru, în calitate de organizator al evenimentului sportiv-caritabil „Autism 24h Marea Neagră”, i-a adresat Simonei Zlibuț, președinta Asociației SOS Autism Bihor, invitația de a face parte din echipa de ambasadori ce va reprezenta orașul, la nivel național, în cadrul acțiunii.

„Echipa orașului Oradea este condusă de Simona Zlibuţ și răspunde prezent, alături de celelalte 30 de orașe din România, ce au acceptat provocarea celor 24 de ore. Echipa de 20 de #AMBASADORIdeORADEA va lupta să strângă fonduri pentru Asociația SOS Autism Bihor ce lucrează în beneficiul adulților cu nevoi speciale din Oradea. Se fac multe proiecte pentru copii, dar foarte puține pentru adulții cu nevoi speciale, și mă bucur că există astfel de organizații frumoase și curajoase care oferă șanse reale și adulților cu dizabilități. Mă simt mândru că unul dintre cele mai frumoase orașe din România, Oradea - orașul Art Nouveau, este prezent în acest eveniment sportiv caritabil. Cu ajutorul celor 30 de proiecte, vom aduce un strop de speranță pentru 30 de comunități din România”, anunță Adrian Gemănaru, pe pagina sa de Facebook.

Evenimentul se va transmite în data de 19 septembrie 2020 pe un post național de sport, dar și pe rețelele de socializare. Pentru Asociația SOS Autism Bihor, acest proiect reprezintă, la ora actuală, singura șansă de supraviețuire.

„Proiectul nostru se numește Donăm și alergăm pentru tinerii cu autism, și are ca scop sprijinirea persoanelor cu autism (continuarea activităților în Centrul de Zi, a terapiilor). 35% din sumă vor fi direcționați organizatorului, pentru logistică și tot ce este necesar evenimentului, iar 65% din sumă îi va reveni Asociației SOS Autism Bihor, pentru continuarea terapiilor. La ora actuală, acest proiect reprezintă singura noastră sursă de supraviețuire, unica șansă de a ne continua terapiile. Din păcate, pentru tinerii cu autism din Oradea, cele trei luni de izolare la domiciliu au dus la un regres total”, a declarat pentru CRIȘANA președinta Asociației SOS Autism Bihor.

Ambasadorii trebuie să coopteze parteneri și sponsori conform targetului necesar. Pe această cale, Simona Zlibuț îi invită pe toți cei care doresc să-i ajute pe tinerii cu autism din Oradea să se implice în acest proiect.

„Dorești să te implici într-o competiție sportivă sau firma în care îți desfășori activitatea dorește să se implice într-o asemenea activitate? O poți face, participând la competiția „Aleargă Autism 24H”. Cum poți face asta? În calitate de alergător (vei fi numit în această competiție „ambasador”) trebuie să găsești prieteni, cunoștințe, dispuse să doneze minim 10 lei/km din cei 241 km, care îți revin în calitate de ambasador (nu este necesar să alergi atât, detaliile le vom discuta, dacă ești interesat). În cazul în care firma la care lucrezi este interesată să fie ambasadoare și să ne sprijine, va fi promovată la nivel național, evenimentul fiind televizat de către un post național de sport. Ne dorim să fiți alături de noi, părinții și tinerii din Asociația SOS Autism Bihor, participând activ la această competiție, în speranța că vom putea continua terapiile tinerilor din cadrul Centrului de Zi pentru persoane adulte cu dizabilități SOS Autism Bihor. Ne dorim ca noutatea acestui eveniment

„Donează și aleargă pentru tinerii cu autism” să vă aducă iar alături de noi, în condițiile în care, din păcate, evenimentele caritabile, cu care v-am obișnuit de-a lungul timpului, nu pot avea loc, din cauza pandemiei de Covid 19”, este mesajul transmis de Simona Zlibuț.

Până în prezent, două persoane au răspuns invitației Simonei Zlibuț de a se implica în recuperarea acestor tineri speciali.