Pe durata stării de alertă sunt permise atât activitățile de preparare a hranei, cât și activitățile de comercializare a produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice, care nu presupun rămânerea consumatorilor în spațiile destinate acestui scop.

Visit Oradea a transmis zilele acestea un comunicat de presă privind măsurile specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV2, pe perioada stării de alertă, în unităţile de alimentaţie publică.

În acest sens, conform Ordinului Ministerului Sănătății nr 903 din 25.05.2020 și Ordinul nr 97 din 25.05.2020 emis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor, pentru perioada stării de alertă, încuviințată prin HG 5 din 20.05.2020, cele mai importante măsuri sunt următoarele: pe durata stării de alertă, sunt permise atât activitățile de prepare a hranei, cât și activitățile de comercializare a produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice, care nu presupun rămânerea consumatorilor în spațiile destinate acestui scop, precum cele de tip drive-in, room-service, livrare la consumator, take-away; utilizarea ambalajelor, recipientelor, ustensilelor și utilajelor trebuie să fie în perfectă stare de curățenie și igienizare, fiind interzisă utilizarea acestora în cazul în care au fost folosite în alte scopuri decât contactul direct cu alimentele; personalul de întreținere a curățeniei din anexele sanitare și gospodărești nu va fi implicat în manipularea, prelucrarea, depozitarea, transportul sau livrarea alimentelor; efectuarea corespunzătoare a operațiunilor de curățenie și/sau dezinfecție se realizează doar cu produse biocide avizate (lista acestora se poate găsi site-ul Ministerului Sănătății); depozitarea ambalajelor de transport trebuie făcută în condiții corespunzătoare pentru a elimina riscul de contaminare; asigurarea și utilizarea echipamentului de protecție curat și complet pentru personalul care lucrează în producție, prelucare, depozitare, transport și desfacere a alimentelor; verificare zilnică de către angajator a stării de sănătate și igienă personală în rândul angajaților. Angajații bolnavi sau cu suspiciune de boală nu trebuie primiți în unitatea de alimentație publică; realizarea de fluxuri tehnologice pentru evitarea încrucișărilor între fazele salubre și cele insalubre; respectarea normelor de igienă în vigoare adaptate pentru prevenirea și limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2; unitățile de alimentație publică au obligația de a revizui planurile și procedurile de igienizare și dezinfecție și implementarea de practice de igienă bazate pe principiile HACCP (HACCP este un acronim al sintagmei Hazard Analysis and Critical Control Point - analiza riscurilor și a punctelor critice de control) și, unde este nevoie, revizuirea planurilor HACCP; asigurarea de dispozitive și produse biocide avizate pentru dezinfectarea mâinilor personalului, spațiilor, echipamentelor și ustensilelor folosite; instruirea, sub semnătură, a personalului cu privire la regulile generale de igienă care trebuie respectate pentru prevenirea virusului SARS-COV-2; asigurarea distanțării fizice în rândul angajaților, iar în cazul în care spațiile de preparare a alimentelor nu permit acest lucru, instituirea de măsuri alternative precum limitarea numărului de angajați prin orar, distanțarea stațiilor de lucru unde posibil, organizarea de grupuri de lucru și asigurarea echipamentului de protecție pentru toți angajații; asigurarea că personalul are efectuate cursurile privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Ministerul Sănătății adoptă planuri de verificare a modului în care sunt respectate și aplicate aceste măsuri, nerespectarea lor sancționându-se conform prevederilor legale.

“Pentru a urmări evoluția situației și a afla eventuale modificări legislative ulterioare, consultați site-ul oficial al Ministerului Sănătății: www.ms.ro, respectiv al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor: www.ansvsa.ro”, mai transmit reprezentanții Visit Oradea.