Pe lângă misiunile de rutină executate periodic de jandarmi, aceştia fac un apel către practicanţii de enduro să nu mai intre în rezervaţii şi arii protejate deoarece sperie puii animalelor care se nasc în această perioadă şi se pot pierde sau răni.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Bihor a efectuat în perioada 10-16 mai, 161 de misiuni, din care 85 de misiuni în patrule mixte în cooperare cu polițiștii bihoreni, având ca principal scop prevenirea răspândirii virusului SARS-Cov-2.

Pe timpul misiunilor executate în cursul săptămânii trecute, au fost aplicate 53 de sancțiuni, dintre care 17 de avertismente scrise și 36 sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 22.400 lei pentru următoarele fapte: desfășurarea de activități comerciale fără îndeplinirea condițiilor legale și cu precădere pentru nerespectarea măsurilor dispuse de autorități pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-Cov-2.

În aceeași perioadă echipajele de jandarmerie au constatat 6 fapte de natură penală, din care 3 împreună cu lucrătorii IPJ Bihor și 3 independente pe linia furturilor din spații comerciale, braconaj piscicol și deținerea sau comercializarea de produse de contrabandă.

La finalul săptămânii trecute au avut loc mai multe acțiuni atât cu AJVPS Bihor, cât și cu Parcul Natural Apuseni având ca scop apărarea și protejarea fondului cinegetic și piscicol, au fost controlate mai multe autovehicule ce transportau material lemnos, ocazie cu care s-a procedat la ridicarea în vederea confiscării a peste doi metri cubi de lemn de foc.

Aceste tipuri de acţiuni vor continua, iar Jandarmeria Bihor le aduce aminte iubitorilor de enduro că în perioada mai-iunie, au loc fătările la cervide: căprioară, cerb lopătar, cerb comun. În primele zile de viață, puii si vițeii sunt lăsați de către ciute și căprioare în locuri ferite, deoarece nu pot încă fugi. Aceștia sunt alăptați periodic, iar mama este tot timpul în apropiere. Zgomotele puternice pot speria puii, iar aceștia fie se pot accidenta, fie se pot pierde de mamă. Recomandea jandarmilor este ca practicanţii de enduro să nu intre în ariile protejate (parcuri naturale, rezervații, etc).

„Dacă găsiţi pui sau viței, nu atingeți aceste animale și nu le luați din locurile găsite. Nu vă apropiați pentru a vă face poze cu ele, deoarece  pot fi abandonate din cauza mirosurilor cu care rămân impregnate: miros uman, deodorant etc.” au transmis reprezentanţii jandarmeriei.