Postul Paştelui, între regim alimentar şi purificare sufletească
Aceasta este prima săptămână din Postul Paştelui, perioadă în care cei mai mulţi creştini se abţin de la consumul alimentelor "de dulce". Până pe 4 aprilie, carnea, brânzeturile şi alcoolul vor fi înlocuite cu legume, soia, fructe şi apă, iar pentru ca această trecere să nu afecteze starea de sănătate a celor care ţin post medicii atrag atenţia asupra unui regim alimentar echilibrat, cu cel puţin trei mese zilnice.
Pe lângă implicaţiile religioase şi spirituale, postul înseamnă, de fapt, abstinenţă de la produsele "de dulce", precum carnea, lactatele şi ouăle. La începutul primăverii, timp de 48 de zile înaintea Sărbătorilor de Paşte, postul este asociat cu o perioadă de restricţii alimentare. În aceste zile, cei care ţin post fac trecerea de la o alimentaţie bazată în principal pe alimente de origine animală la o alimentaţie vegetariană, care poate aduce un aport de vitamine şi minerale ce ajută organismul să lupte cu astenia de primăvară. O întreagă gamă de produse de post au apărut în ultimii ani pe rafturile supermarketurilor. Cu toate acestea, medicii specialişti şi nutriţionişti spun că aceste produse au un conţinut ridicat de aditivi şi coloranţi, astfel că nu trebuie consumate în exces şi nu mai mult de o masă pe zi. Din perspectivă medicală, cele mai indicate sunt alimentele din soia, care au un aport însemnat de proteine. Şi lintea este un aliment care nu ar trebui să lipsească din meniul de post. De asemenea, cei care s-au decis să ţină post nu trebuie să renunţe la cele trei mese zilnice, deoarece riscă să se îmbolnăvească mai uşor. Medicii informează că postul nu are aceleaşi beneficii pentru toată lumea, existând şi persoane care depun un efort intens şi pot consuma peste 3.500 de calorii zilnic. Acestora regimul vegetarian, de post, nu le poate asigura nevoile energetice. Specialiştii spun că, indiferent de durata lor, posturile reprezintă o contraindicaţie pentru pacienţii care suferă de diabet, boli metabolice, afecţiuni ale ficatului sau care au suferit de bulimie ori anorexie. Cu toate acestea, necesarul de vitamine şi minerale poate fi asigurat fie printr-un aport medicamentos, fie printr-o abordare inteligentă a postului. Astfel, persoanele care ţin post trebuie să ştie că alimentaţia fiecăruia trebuie adaptată în funcţie de metabolism, de mediul de viaţă şi factorii de stres. Pentru a ne lipsi de evenimente medicale neplăcute, dieta de post trebuie să fie compusă în principiu din soia, cartofi, cereale, fructe, uleiuri vegetale şi multe legume, consumate, totuşi, cu măsură.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.