Proiect de informare şi conştientizare derulat în centrele universitare - „Controlează Obezitatea”
La Oradea a avut loc, joi, cea de-a cincea etapă a proiectului de informare și conștientizare „Controlează Obezitatea”, care aduce împreună specialiști din sănătate și numai, într-o amplă inițiativă de informare în rândul publicului larg cu privire la problemele legate de obezitate și consecințele acesteia asupra sănătății.
Inițiativa „Controlează Obezitatea” este desfășurată alături de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și cuprinde acțiuni care vizează două direcții: componenta de informare și conștientizare a publicului larg în privința problematicii obezității la nivel general și o componentă de educație medicală adresată profesioniștilor din sănătate implicați în managementul persoanelor cu obezitate.
Proiectul se derulează pe parcursul anului 2024 la nivel național în marile centre universitare de medicină: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara. Potrivit specialiştilor, România se înscrie și ea în trendul general în ceea ce privește obezitatea la nivel mondial, care așteptă o creștere semnificativă a prevalenței obezității în următorii ani. Potrivit World Obesity Atlas, 35% dintre adulți, adică aproximativ 2 din 5 români cu vârste peste 19 ani ar putea suferi de obezitate până în 20358. Atunci când ne referim la obezitate și suprapondere cumulat, proiecțiile specialiștilor indică o creștere mai accentuată în rândul copiilor, comparativ cu populația adultă9: datele de specialitate arată că până în 2035, rata anuală de creștere a numărului de persoane adulte cu un Indice de Masă Corporală asociat supraponderii sau obezității este de 0.2%, în timp ce în rândul copiilor este de 3.1%10.
„Obezitatea devine o problemă tot mai critică de sănătate publică, care riscă să se transforme într-o veritabilă pandemie, dacă ne uităm la estimările care anticipează o creștere alarmantă a prevalenței obezității în următorii ani. Trebuie să reținem că vorbim despre o afecțiune în mare măsură prevenibilă și care reprezintă un factor de risc major pentru numeroase boli cronice netransmisibile, precum bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul sau afecțiunile respiratorii, dar și un factor agravant pentru alte afecțiuni. De aceea, combaterea obezității implică o abordare complexă, multidisciplinară și multisectorială, de la prevenție, la control și până la tratarea complicațiilor asociate. Controlează Obezitatea este o inițiativă prin care ne dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la problematica obezității și să realizăm o informare și conștientizare amplă în rândul publicului larg cu privire la problemele legate de obezitate și consecințele acesteia asupra sănătății.”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, inițiatoarea „Controlează Obezitatea”, medic primar endocrinolog, prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.