Proiect pentru conștientizarea asupra dizabilităților - „Prieteni Fără Bariere”
Într-un demers serios de a promova accesibilitatea și incluziunea socială, un student al Universității din Oradea și echipa sa de proiect din asociația de voluntari Frends și-a propus să arate că implicarea comunității este cheia pentru a sparge barierele dintre oameni.
Evenimentul, desfășurat sub titlul „Prieteni Fără Bariere”, a avut loc între 3 și 6 decembrie, la Biblioteca Universității din Oradea, și a reunit persoane cu și fără dizabilități, într-un cadru deschis, care a promovat dorința de învățare.
„Am organizat acest proiect în calitate de tânăr a cărui mamă este supraviețuitoare de cancer de 13 ani și trăiește cu dizabilitate locomotorie de 12 ani. M-a crescut singură și m-a inspirat, prin acțiunile ei, să învăț și să acționez în spiritul a ceea ce descopăr mai bun”, povestește Patrick-Joshua Biro, coordonatorul acestui proiect.
Speakerii invitați au fost aleși în funcție de diferitele aspecte ale vieții care s-au dorit a fi subliniate în evenimentele organizate. Denisa Cherecheș (medic și voluntar medical) a organizat o sesiune practică de prim ajutor. Particularitatea acesteia a fost dată de punerea în paralel a metodelor utilizate în acest sens atât pentru persoanele fără dizabilitate, cât și pentru cele care au dizabilitate.
Ovidiu Milian (liderul Asociației Deficienților Locomotori) și Dana Mierluț (content & copywriter) au fost promotorii unor discuții interactive referitoare la prejudecăți, la limitele pe care oamenii și le pun în multiple situații, dar și la necesitatea îmbunătățirii politicilor publice. Întrebați de Joshua ce sfaturi i-ar oferi unui candidat care participă la un interviu de angajare, și trăiește cu o dizabilitate, răspunsul celor doi a promovat o abordare nepărtinitoare, dar incluzivă: „Să aibă încredere în el, să îl ajutăm să își formeze un CV concis și care să-i pună în valoare abilitățile, mai ales dorința de a învăța. Iar pe posibilul angajator l-am sfătui să fie sincer, să fie dispus să îl contacteze indiferent de decizia luată în urma interviurilor, și să exploreze împreună pozițiile disponibile în care candidatul își poate demonstra și îmbunătăți acele abilități”.
Nu în ultimul rând, dr. Corina Lupău (psiholog clinician, psihoterapeut și titularul cursului de Psihooncologie la Universitatea din Oradea) și dr. Ioana Negoescu Cheregi (medic la Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix), au susținut o conferință pe tema „Pe drumul vieții, împreună”. Abordând relațiile romantice în care cel puțin o persoană trăiește cu o dizabilitate, psihologul a explicat, printre altele, că dificultățile reale trăite de membrii unui asemenea cuplu includ discriminarea, invalidarea și, chiar, nerăbdarea.
Astfel, inițiativa lui Joshua și punerea sa în aplicare de către el, de către echipa sa de proiect și de către invitați, a pus în prim-plan calitatea discuțiilor asupra accesibilității. Transformându-se într-un merit al comunității locale de a fi din ce în ce mai atente la nevoile persoanelor cu dizabilitate, modalitățile prin care aceasta poate beneficia de
Comentarii
Nu există nici un comentariu.