Orice lucru bun are și un sfârșit, însă implicarea de care s-a dat dovadă denotă dorința de continuare în această arie.

Este și cazul proiectului Asociației Nevăzătorilor din Bihor – „Tradiții și percepții accesibile nevăzătorilor”, care, după șapte săptămâni pline cu activități accesibilizate, a reușit să stârnească interesul nevăzătorilor bihoreni.

„Scopul principal al proiectului a fost acela de a aduce persoanele cu deficiențe de vedere de pe raza județului Bihor mai aproape de tradițiile, meșteșugurile și obiceiurile românești”, declară Mihai Merca, președintele Asociației Nevăzătorilor din România – filiala Bihor.

Potrivit acestuia, ANR Bihor a desfășurat o serie de prezentări ale zonelor țării noastre, cu ajutorul unui sistem multimedia pentru reproducerea și accesibilizarea materialelor audio-vizuale conform nevoilor specifice ale beneficiarilor.

Pe lângă acestea, una dintre cele mai îndrăgite activități a fost workshop-ul

accesibilizat cu gherghef de țesut, ceea ce a presupus implicarea nevăzătorilor în activități de dezvoltare multisenzorială, stârnind astfel interesul față de valorile românești. Beneficiarii au dat dovadă de dibăcie și perseverență în munca tactilă, îmbinând culorile cu drag și depănând

amintiri de odinioară.

La mijlocul lunii octombrie, un grup de beneficiari a intrat în contact direct cu natura - mai precis, a fost în județul Cluj, în Munții Apuseni. Acolo a avut loc ultima prezentare dintr-un șir lung care a evidențiat toate zonele țării, un concurs de cultură generală, și multe activități aparte, adaptate nevoilor specifice, punându-se accent pe experiențele multi-senzoriale.

Prezentările și activitățile au făcut ca aceste experiențe să fie unice, iar beneficiarii și-au exprimat dorința de a continua și în alte domenii de interes aceste tipuri de prezentări”, a precizat președintele ANR Bihor.

Sesiunile cuprinse în calendarul proiectului au alternat cu diverse activități recreative adaptate nevoilor specifice, dintre care: plimbări cu bicicleta, tandem cu asistența unui instructor - ghid, plimbare la arborele de Sequoia din Rogojel, terapie cu cai.

Totodată, au fost distribuite materiale infomaționale accesibile nevăzătorilor, iar proiectul s-a bucurat de interes din partea publicului de toate vârstele, demonstrând, încă o dată, că țara noastră are oameni frumoși și valoroși.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul municipiului Oradea și al Consiliului Local Oradea.