Asociația Alsterdorf a derulat, în perioada iunie 2015 - mai 2018, proiectul „Drumul spre o viață normală”, finanțat de Fundațiile Velux din Danemarca, menit să contribuie la combaterea excluziunii sociale și la integrarea în comunitatea locală a tinerilor cu dizabilități psihice și intelectuale. Joi, 10 mai, în sala mică a Primăriei Oradea, a avut loc conferința de finalizare a proiectului.

Integrarea în comunitate

Obiectivul general al proiectului a fost sprijinirea în vederea integrării în comunitate a tinerilor cu dizabilități intelectuale și psihice, instituționalizați din familii, prin participarea la un program de informare, consiliere, formare și training a competențelor sociale de comunicare, cooperare și de management al conflictelor.

„O mare parte dintre persoanele care au participat la programul de formare s-au și mutat în locuințe proprii. Asta înseamnă că din 75 de persoane cu dizabilități, în special dizabilități intelectuale și psihice, care au participat la cursurile de formare, 25 locuiesc deja individual, în locuințe închiriate din oraș. Acesta este un succes foarte mare pentru aceste persoane, iar noi considerăm că proiectul acesta este doar un început, este începutul formării și pregătirii persoanelor instituționalizate pentru a duce o viață normală”, ne-a declarat Emil Cuc, manager al Asociației Româno-Germane Alsterdorf.

Printre cei prezenți la conferință s-au numărat Arina Moș, directorul executiv al Direcției de Asistență Socială Oradea, Max Madsen, din partea Fundațiilor Velux, Astrid Madey, vicepreședinta Asociației Alsterdorf, părintele Lazăr Laurenţiu, preşedintele Asociaţiei Filantropia Oradea și Răzvan Bucurean, din partea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor.

Vor să ducă o viață normală

„Ideea acestui proiect aparține unei persoane cu dizabilități care a spus: „Vreau să trăiesc singur, în afara instituției, vreau să duc o viață normală! Formarea și pregătirea persoanelor cu dizabilități mintale pentru un stil de viață independent sunt activități de pionierat în România. Încet, încet, realizăm faptul că persoanele cu dizabilități, chiar dacă până acum au trăit doar în centre sociale, doresc și pot, cu sprijin, să ducă o viață activă și independentă în mijlocul comunității din care fac parte. După șapte ani de activitate, putem spune că asistarea și sprijinirea în sistem ambulator, în locuințele lor a persoanelor cu dizabilități este mai eficientă, din punct de vedere financiar, participativ și uman, decât menținerea lor în instituții de protecție socială”, a precizat Emil Cuc, managerul de proiect.

Seminariile de formare și exersare a competențelor sociale, privitoare la comunicare, cooperare și rezolvare a conflictelor, s-au desfășurat în centrele de protecție socială. În cadrul acestora, au fost organizate vizite de informare acasă la persoanele cu dizabilități, deja ieșite din instituție, dar și la diferite locuri de muncă.

La conferința de finalizare a proiectului au participat și câțiva tineri cu dizabilități care au ieșit din instituție, iar acum locuiesc singuri, reușind să ducă o viață independentă. Printre ei s-au numărat Nadia și Robi. Cei doi au relatat, pe scurt, despre modul în care s-a schimbat viața lor după ce s-au mutat singuri.   

„Eu am venit de la Cighid. Acum, stau în chirie, și e foarte bine. După ce vin de la lucru, îi vizitez pe colegi. Cu locul de muncă ne descurcăm bine, iar când avem probleme, vorbim cu doamna Adriana, asistentul care ține legătura cu noi”, a povestit Nadia.

Robi este ajutor de bucătar într-o pensiune. La început, când s-a angajat, nu i-a fost ușor, dar, în timp, tânărul a reușit să se adapteze cerințelor de la locul de muncă.

„Nu mi-a fost ușor la început, dar m-am adaptat. Mă înțeleg foarte bine cu șeful și cu colegii. Locuiesc în chirie. Nu s-a întâmplat vreodată să rămân fără bani, pentru că asistentul nostru se ocupă de noi și ne ajută să ne administrăm salariul”, a spus Robi.

„Nu ne vom opri aici!”

Proiectul „Drumul către o viață normală” este doar startul, începutul unui pachet de oferte și servicii de asistență și suport oferit persoanelor aflate în dificultate și care doresc să fie sprijinite, pentru a putea duce o viață normală în mijlocul comunității de care aparțin.

„Nu ne vom opri aici, pentru că proiectul acesta este doar începutul. Noi am identificat nevoia, dorința persoanelor care trăiesc în instituții de a ieși afară, de a trăi în mijlocul comunității. Ele aparțin unei comunități, celei din Oradea. Noi am observat că este deschisă comunitatea orădeană față de aceste persoane, le acceptă, dar persoanele au nevoie de pregătire și de asistență, de însoțire după ieșirea din instituții, pentru a se putea acomoda la o viață individuală. Aceste persoane au trăit 25 sau 30 de ani într-o instituție, așadar este foarte greu ca acum să învețe să trăiască în afara instituției, să se descurce singuri, să-și gătească, să meargă la serviciu, să locuiască singuri, să-și facă curat etc. Noi îi ajutăm să-și găsească un loc de muncă, îi susținem sau îi asistăm la locul de muncă. Pentru a te ocupa de asemenea persoane cu dizabilități, ai nevoie, în primul rând, de suflet, ai nevoie să-i înțelegi și să-i ajuți să ia decizi, ai nevoie să simți nevoia lor”, a menționat Emil Cuc.

Proiectul s-a desfășurat pe o perioadă de 36 de luni, între iunie 2015 - mai 2018. Bugetul total al proiectului a fost de 255.687 euro, din care 24.766 euro a reprezentat contribuția proprie a Asociației Alsterdorf.