Glasurile pline de emoție și iubire ale copiilor din Parohia Ioșia Nord au emoționat, până la lacrimi, credincioșii, cu prilejul serbării dedicate zilei de 8 Martie.

Îmbrăcați frumos, ca-n zi de aleasă sărbătoare, cei mai mici credincioși ai parohiei, pregătiți de doamna preoteasă, prof. Flori Bicăzan, au pregătit, duminică, 5 martie, prin cânt, cuvânt și rugăciune, un mic dar, în semn de recunoștință, tuturor mamelor, bunicilor și femeilor din viața lor.

 „Mama este o ființă divină, trimisă de Dumnezeu pe pământ să ne călăuzează pașii în viață. Dragostea și jertfa mamei nu putem s-o răsplătim vreodată, însă, recunoștința este darul cel mai de preț pe care îl putem oferi mamelor noastre”, a spus preoteasa Flori Bicăzan, în deschiderea programului.

„Mama, doar mama” și „Mulțumesc, iubită mamă” au fost melodiile cu care copiii i-au emoționat pe cei prezenți până la lacrimi. La final, au fost răsplătiți cu prescură și dulciuri, iar credincioasele parohiei au primit, pe lângă prescură binecuvântată, și câte o lalea din partea preoților.

„Ochii cei mai dragi din lume

Care sunt făcuți anume

Să ne dea lumina lor,

Parcă ruptă dintr-un soare

Cine oare, cine oare?...”,

sunt câteva dintre versurile cu care copiii s-au întors acasă, sub aripa ocrotitoare a mamei sau bunicii lor, bucuroși că au reușit să le ofere celor mai dragi ființe de pe pământ un strop de bucurie și recunoștință.

Localizată în cartierul Ioșia Nord din Oradea, Biserica cu hramul Sfântul Duh Mângâietorul este una dintre bisericile ortodoxe ridicate după căderea regimului comunist din anul 1989. În 1992, s-a pus piatra de temelie a construcției ecleziastice pe terenul acordat de Primăria Municipiului Oradea. 21 de ani mai târziu, Biserica își sărbătorește pentru prima dată hramul - „Sfântul Duh Mângâietorul”, la 23 iunie 2013. Biserica este încă în stare de construire, executându-se lucrările de pictură interioară. Are formă de cruce romană, cu brațe inegale, cu o lungime de 36.75 m și lățimea de 19.75 m. Fundația, elevația, bolta și cupola sunt din beton armat, zidăria din cărămidă plină, astereala din lemn și acoperișul din tablă zincată.

Una dintre atracțiile interioare ale Bisericii, candelabrul central multietajat, înconjurat de o coroană de icoane, reprezentându-i pe cei 12 Apostoli, este turnat din bronz în Tesalonic, Grecia, și instalat în februarie 2015.

Istoria acestei frumoase biserici, dar și a altor frumoase biserici din orașul nostru, o regăsim în cartea regretatului profesor Constantin Butișcă - „Bisericile ortodoxe din Oradea şi slujitorii lor”.