În urma controalelor efectuate în primele trei luni ale anului, comisarii GNM – CJ Bihor au aplicat 33 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 773.000 lei.

Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Bihor a trimis luni, 13 aprilie, un comunicat de presă privind activitatea desfăşurată în primul trimestru al acestui an.

Astfel, potrivit documentului, în perioada 1 ianuarie – 31 martie, Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr total de 406 inspecţii, dintre care 20 inspecţii planificate, două controale planificate Seveso (privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanţe chimice periculoase) şi două controale planificate tematice conform planului anual de controale, precum şi 382 inspecţii neplanificate.

În cadrul inspecţiilor neplanificate, au fost înregistrate: 116 controale dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu; 173 controale de verificare a modului de respectare a condiţiilor impuse în actele de reglementare; 37 controale efectuate în urma sesizărilor; opt controale cu alte autorităţi, în urma protocoalelor încheiate în acest sens cu instituţii la nivel judeţean; 39 controale în urma autosesizării; patru controale de verificare a realizării măsurilor stabilite anterior; trei controale pentru emiterea, prelungirea sau revizuirea actelor şi două controale pentru investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra mediului.

Principalele neconformităţi constatate în urma controalelor efectuate în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2020 au fost următoarele: lipsa solicitării/obţinerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului; depăşirea plafoanelor de emisii; nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor stabilite în timpul controalelor anterioare; neluarea de măsuri pentru a preveni accidentele majore şi pentru a limita consecinţele acestora asupra sănătăţii umane şi asupra mediului; neîntocmirea evidenţei gestiunii deşeurilor; nerespectarea de către producătorii de deşeuri periculoase a etichetării corespunzătoare a acestora conform prevederilor Legii 211/2011; nedeţinerea formularelor de transport pentru deșeuri; nedepunerea la termen a declaraţiilor privind obligaţiile la Fondul pentru mediu; degradarea mediului prin depozitări/abandonări necontrolate de deşeuri. Ca urmare a acestor controale, au fost stabilite 437 măsuri în vederea conformării cu legislaţia de mediu sau în vederea prevenirii incidentelor de mediu.

„În urma acestor controale, au fost aplicate 33 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 773.000 lei. Cea mai mare sancţiune aplicată de comisarii GNM – CJ Bihor a fost în valoare de 100.000 lei, aplicată unei societăţi comerciale pentru depăşirea plafoanelor de emisii. Totodată, în perioada menționată, au fost înaintate două sesizări organelor de cercetare penală”, anunţă Sever Emilian Şerbănescu, comisar şef al Gărzii de Mediu Bihor.

Potrivit acestuia, inspecţiile realizate au avut ca prioritate verificarea respectării prevederilor legale în domeniul protecţiei mediului, a condiţiilor impuse în actele de reglementare, a măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare, dar şi verificarea reclamaţiilor.

„O pondere importantă în activitatea de control din trimestrul I din acest an a avut-o rezolvarea reclamaţiilor/sesizărilor. Astfel, au fost înregistrate 38 sesizări, care au vizat deversări de ape uzate, depozitări necontrolate de deşeuri, aspecte privind calitatea aerului şi disconfortul olfactiv. Din acestea, patru sesizări au fost redirecţionate către instituţiile competente pentru soluţionare”, a subliniat comisarul Monica Crişan, purtător de cuvânt al instituţiei.

De menţionat că în perioada 1 ianuarie – 31 ianurie 2020 au existat două poluări, accidente sau incidente, care au dus la afectarea gravă a factorilor de mediu (apă, aer, sol).

„În Salonta, au existat două poluări ale unui emisar natural cu ape uzate fecaloid menajere. Pentru toate aceste neconformităţi au fost aplicate sancţiuni şi au fost stabilite măsuri de remediere”, mai transmit reprezentanţii Gărzii de Mediu Bihor.