Școală de vară la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr.1 - O acțiune devenită tradiție
Pentru al șaselea an consecutiv, școala de vară și-a deschis și anul acesta porțile pentru copiii cu cerințe educative speciale și prietenii lor la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr.1 din Oradea.
Jucăm și... ne jucăm
Acțiunea, derulată anul acesta sub genericul „Școala de vară: Jucăm și... ne jucăm”, a devenit deja o tradiție, care a debutat în anul 2013, ca program (unul din cele trei propuse) în cadrul proiectului Asociației CES „Arta CES”, finanțat de MOL România și Fundația pentru Comunitate.
Pe parcursul unei perioade de trei săptămâni, 18 iunie - 6 iulie, între orele 9.00-12.00, echipe formate din 5-6 profesori de la CSEI Nr.1 Oradea, dar și voluntari din comunitate îi așteaptă zilnic pe cei aproximativ 20 de copii cu activități sociale și cultural-artistice, activități sportive și de mișcare, activități de stimulare senzorială și psihomotrică. Activitatea este coordonată de trei echipe de profesori: Carmen Ilisie și Ramona Vidican (săptămâna 1); Rodica Haș și Mirela Herlaș (saptămâna 2); Ramona Kiss și Valeria Colesnicov (săptămâna 3), membri ai echipei proiectului educativ avizat de ISJ Bihor „Schimbăm idei, schimbăm mentalități, schimbăm lumea IV”, în care a fost anul acesta inclusă și această acțiune de coordonatorul proiectului, director Teodora Pantazi.
„Scopul Școlii de vară, indiferent de contextul organizării sale, este de a dezvolta la copiii cu cerințe educative speciale reacții emoționale și comportamente adecvate în situații de viață diferite, în vederea facilitării integrării sociale a acestora. În cadrul activităţilor, copiii cu CES din şcoala specială au posibilitatea să interacţioneze cu colegii lor cu deficienţe mai puţin severe integraţi în şcoli de masă şi cu alţi copii aflaţi în normalitate”, ne-a declarat prof. psihopedagog Teodora Pantazi.
Din program fac parte activităţi de relaxare, activităţi ecologice în aer liber, terapie prin mişcare, meloterapie, activităţi de terapie ocupaţională, jocuri de intercunoaştere, temele fiind alese de către fiecare echipă de profesori coordonatori, în funcție de particularitățile grupei de copii, prezenți în ziua respectivă.
„Utilizând terapii prin mediere artistică (terapie prin muzică, terapie prin dans, art-terapie şi terapie ocupatională), prezentul program a contribuit la dezvoltarea abilităților de comunicare, de conștientizare și exprimare a emoțiilor, de creștere a stimei de sine la copiii cu CES, în raport cu copiii de aceeași vârstă, și la formarea și dezvoltarea unor comportamente adaptative individuale și de grup”, a menționat directoarea CSEI Nr.1 Oradea.
Partenerul an de an al Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr.1 din Oradea în organizarea Școlii de Vară este Asociația CES-Colaborăm Educăm Sprijinim. CSEI Nr.1 Oradea pune la dispoziția școlii de vară spațiul și specialiștii, iar Asociația CES, resursele materiale necesare în vederea derulării activităților, prin proiecte și sponsorizări, cel mai important sponsor din ultimii trei ani fiind SC Cap Group România.
Ziua Iei și Sânzâienele
Vineri, 22 iunie, la Școala de vară, s-au sărbătorit Ziua Iei și Sânzâienele. Invitați speciali au trecut pragul Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr.1 din Oradea. Copii, profesori și invitați deopotrivă, îmbrăcați în ii și purtând coronițe de sânzâiene, au ascultat fascinați povești despre ii și semnificația acestora, prezentate cu pasiune de către tinerii voluntari ai Centrului de creație științifică și inovare al studenților energeticieni orădeni CCSISEO afiliat la Universitatea din Oradea: Delia Sandro, Antonia Dume și George Suciu, coordonați de conf. univ. dr. ing. Simona Dzitac; au înțeles semnificația sărbătorii de Sânzâiene din poveștile îndrăgitei doamne Miorița Săteanu, cetățean de onoare al Oradiei, și au ascultat povești și legende populare citite de doamna Mariana Barna, bibliotecară la Secția de copii a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”. Coordonați de prof. Viorica Dobran, inițiatoarea acestei activități, copiii au confecționat, la rândul lor, ii și coronițe din diferite materiale reciclabile, bucurându-se de atmosfera creată de două minunate „flori”: surorile Denisa și Lorena Ghib, care i-au încântat pe cei prezenți cu vocile lor minunate, iar la final toată lumea s-a încins într-o horă a veseliei.
Școala de vară se încheie vineri, 6 iulie, când copiii vor fi așteptați cu surprize la fel de frumoase.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.