Majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului pentru părinții de gemeni, tripleți și multipleți a intrat în vigoare.

AJPIS Bihor aduce la cunoștința persoanelor interesate că a fost adoptată Hotărârea de Guvern 865/2023 pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 111/2010, conform căreia indemnizația de creștere pentru gemeni, tripleți și multipleți se majorează cu 50%.

Sunt reglementate și situațiile în cazul cumulului de drepturi pentru copiii între 0-2 ani și copiii de la 3 la 7 ani, astfel că se acordă majorarea prevăzută și în cazul copiilor născuți în timpul în care părinții beneficiază de indemnizația pentru creșterea altui copil, în prezent.

Indemnizațiile vor fi majorate începând cu următoarele plăți, care vor fi transmise către beneficiari în luna noiembrie 2023, când vor fi făcute plățile pentru luna octombrie.

De menționat că familile care au gemeni și multipleți, și se află deja în plată, nu trebuie să depună nici o cerere sau să facă un nou demers, deoarece angajații AJPIS vor face aceste modificări din oficiu.

Conform bazei de date ANPIS, la acest moment, la nivel național, sunt 2.188 de familii care au în îngrijire 4.404 gemeni ori tripleți.

Hotărârea adoptată de Executiv asigură intrarea în vigoare a prevederilor prin care a fost transpusă în legislația națională Directiva (UE) 2019/1158/19 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului și care vizează repartizarea echitabilă a responsabilităților de îngrijire a copilului între bărbați și femei, asigurarea unui echilibru între viața profesională și cea privată a acestora și creșterea posibilității ca părintele care nu a solicitat inițial concediu pentru creșterea copilului să își exercite acest drept.