Peste 400 de persoane au participat luni, 10 iulie, la înmormântarea lui Paul Coste, tânărul de 23 de ani care și-a găsit sfârșitul pe un câmp din Săcădat. Paul era instructor de echitație la centrul de agrement „Povești scrise de cai”, iar la înmormântare au putut fi văzuți și căluții, pe care tânărul i-a iubit atât de mult.

 

În urma acestei tragice întâmplări, Sonia Ambro Pușcău, care locuiește în Săcădat, mamă a trei copii și prietenă dragă a lui Paul, a ținut să tragă un semnal de alarmă, pe pagina sa de Facebook, astfel încât asemenea tragedii să nu se mai repete... 

„Pentru ca dragul, iubitul, frumosul, răbdătorul și bunul nostru, Paul Coste, să nu fi murit degeaba, vreau să trag, aici, un semnal de alarmă!

Întreaga comunitate din Săcădat e amorțită de durere. Vineri seara, Paul a mers la balotat. L-a sunat mama lui, să meargă acasă, pentru că se însera. Răspunsul lui a fost că mai are doar un balot, apoi vine... Mama i-a spus că îl așteaptă și îl iubește, iar el i-a răspuns: „Și eu vă iubesc pe voi, pe toți!” Presupunem că s-a înfundat ceva la balotieră. Era târziu, se făcuse întuneric, iar Paul a ales să bage mâinile acolo, să desfunde, fără să oprească utilajul. O fracțiune de secundă a calculat ceva greșit, și i-a fost fatal. Se pare că nu făcea asta pentru prima dată, doar că, acum, ceva n-a funcționat la fel. L-a prins balotiera, și n-a mai avut scăpare. Când am fost cu Rareș la delfini, în Ucraina, soțul meu i-a pregătit mâncare cu blenderul. A vrut să curețe mâncarea din blender cu degetul și, din greșeală, cu cealaltă mâna l-a pornit. A fost o scenă de coșmar, pe care n-am s-o uit vreodată... Adio simțuri în acel deget pentru totdeauna! Nu se compară, însă, cu ce a pățit Paul, e adevărat, dar, ceea ce vreau să subliniez este că neatenția, graba, nepriceperea sau oboseala pot fi fatale, cum a fost și în cazul dragului și iubitului nostru Paul”, a scris Sonia Ambro Pușcău, pe pagina sa de Facebook.

Paul luase un credit pentru a-și achiziționa tractorul și presa de balotat, cu gândul că își va putea sprijini familia din agricultură.

„În speranța că își va ajuta familia, Paul a accesat un credit, pentru a cumpăra acel tractor și balotiera, care i-au curmat viața. Cei care doresc să sprijine familia îndoliată o pot face în contul în lei RO61BTRLRONCRT0380615501 deschis pe numele Magda Raul Norbert sau REVOLUT 0754364566 raulnoaz26. Vă mulțumim pentru gânduri și că sunteți alături de noi în aceste momente dificile!”, este mesajul postat duminică, 9 iulie, pe pagina de Facebook a centrului de agrement „Povești scrise de cai”. 

„Tot mai mulți tineri „fug” la țară, așa cum am fugit și noi, pentru a ne apuca de agricultură. Și, atunci, inevitabil, ajungi să-ți dorești un tractor sau alte utilaje, care, nemanevrate corespunzător, pot ucide. Paul, având animalele lui iubite, muncea enorm. Nu pentru bani, ci din dragoste pentru animale și pentru familie. Pentru hrana animalelor, uneori se epuiza. De aici și dorința lui firească de a-și achiziționa un tractor și o balotieră. Le-a cumpărat cu mult efort, dar a rămas și un credit de achitat. Noi, prietenii și consătenii lui, încercăm să adunăm bani, cu scopul de a scăpa familia de grija creditului pentru utilajele care i-au luat viața lui Paul. Aici, la Săcădat, toată lumea l-a iubit. Muncea de la 17 ani, ca să-și întrețină familia. Avea trei surori, iar el era cel mai mare dintre frați. Ne doare crunt pierderea lui, iar eu stau și mă gândesc dacă acea secundă fatală putea fi evitată. Of, și câte vise frumoase avea...”, a adăugat Sonia.

Pentru ca asemenea tragedii să nu se mai repete, tânăra mămică trage un semnal de alarmă:

„Opriți utilajele, sau aparatele de orice fel, atunci când reparați ceva! Fiecare dintre noi e fiul cuiva, frate sau soră, prieten, verișor, soț, soție etc., iar cei care rămân suferă cumplit. Să avem mai multă grijă de noi, pentru că ziua de mâine nu ne este garantată niciunuia! Te iubim, Paul, oriunde ai fi!”

Reamintim faptul că, în noaptea de vineri, 7 iulie, spre sâmbătă, 8 iulie a.c., în jurul orei 1.00, ISU Bihor a fost sesizat cu privire la producerea unui incendiu la un utilaj agricol aflat pe un teren de pe raza localității Săcădat, apelantul precizând faptul că exista o victimă. La locul indicat au fost mobilizate imediat echipajele Detașamentului 1 Oradea, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială  de descarcerare grea și echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea. În momentul sosirii forțelor de intervenție, ardeau generalizat tractorul și presa de balotat, sub balotieră fiind prinsă o persoană. Echipajele de stingere au lichidat incendiul în aproximativ 10 minute, iar echipajul de descarcerare a acționat pentru extragerea victimei de sub utilajul agricol. Din nefericire, tânărul, în vârstă de 23 de ani, nu a mai putut fi salvat, medicul prezent la fața locului declarând decesul acestuia.