La sediul CSEI Bonitas, a avut loc ieri o prezentare de terapie Soundbeam. Metoda Soundbeam utilizează senzori de mișcare prin captarea mișcării și traducerea lor în note muzicale. Metoda este folosită de 20 de ani în Europa, dar în România este puțin cunoscută.

 

 

Asociația pentru Copii și Tineri cu Dizabilități Bonitas a câștigat anul trecut, în noiembrie, un proiect în valoare de 16.598 lei.

Specialiștii din cadrul proiectului vor utiliza terapia prin muzică asistată cu ajutorul sistemului Soundbeam, pentru a îmbunătăți capacitatea de comunicare și de exprimare emoțională a copiilor cu dizabilități.

Coordonatorii proiectului sunt Balogh Eva-Zita și Dan Beata, iar din echipa de proiect fac parte: Olah Andrea - directorul CSEI Bonitas, Arkosi Julianna, Balogh Eva-Zita, Dan Beata și Wagner Andrea.

Ieri, la sediul CSEI Bonitas, Oradea, a avut loc o prezentare de terapie Soundbeam, la care a participat elevul Bertalan David Attila.

„În cadrul acestui proiect, vor putea participa copii care au afecțiuni grave locomotorii, copii cu probleme de hiperactivitate, cei care au un limbaj întârziat sau chiar inexistent, cei cu deficiențe grave de vedere, dar și cei cu handicap mintal ușor, moderat și grav. Stimularea prin muzică, transformarea mișcărilor în sunete muzicale și, prin exerciții repetate și creativitate, în melodii și armonii proprii, reprezintă o sursă de motivație pentru oricine, cu atât mai mult pentru acești copii”, ne-a declarat Dan Beata, unul dintre coordonatorii proiectului.

Sistemul Soundbeam a fost achizițonat din Bristol, Marea Britanie. Potrivit lui Dan Beata, metoda de terapie cu senzori de mișcare Soundbeam a fost dezvoltată în Anglia, în urmă cu peste 20 de ani, și este folosită cu succes, în scop terapeutic, la copiii cu diverse deficiențe psihice sau locomotorii, prin stimularea potențialului creativ al acestora.

Sistemul de terapie cu senzori Soundbeam este instalat într-un spațiu securizat al Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Bonitas”, unde conducătorii și implementatorii acestui proiect vor continua activitățile de terapie. 

„Ședințele se vor organiza în grup, pentru copiii cu deficiențe de comunicare și locomotorii, pentru maxim cinci copii, iar individual, pentru copiii cu deficiențe multiple și deficiențe grave locomotorii”, a menționat Dan Beata.