„Vreau să câştig, dar, dacă nu pot câștiga, vreau să fiu brav în încercarea mea”. Aceste cuvinte emoționante, reprezentând jurământul sportivilor, au fost rostite de Ionuț Brîndușan, unul dintre sportivii cu sindrom Down, care au participat, ieri, la Concursul „Special Olympics”, organizat, în mod tradiţional, cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down, de către Asociaţia Down Oradea, România.

 

„Vocea mea, comunitatea mea!”

Zeci de tineri cu dizabilităţi din Oradea și Bihor, alături de însoţitorii lor, au participat, ieri, la cea de-a XII-a ediție a Zilei Mondiale a Sindromului Down.

Ca-n fiecare an, evenimentul s-a desfășurat, și de această dată, în sala festivă a Liceului „Don Orione” din Oradea. Programul a debutat cu defilarea delegațiilor participante, urmată de un cuvânt de bun venit adresat celor prezenți de către prof. Lucia Ciobanu, președinta Asociației Down Oradea.

„În fiecare an, Ziua Mondială a Sindromului Down are un mesaj. Anul acesta, mesajul este „Vocea mea, comunitatea mea!” Noi, de câte ori am marcat acest eveniment, am invitat toate organizațiile din oraș în care sunt membri cu dizabilități similare, pentru ca vocea noastră să aibă un ecou puternic în comunitate”, a spus Lucia Ciobanu, ieri, în deschiderea manifestării. Data de 21 martie marchează Ziua Mondială a Sindromului Down, iar cel mai mare eveniment din România dedicat acestei sărbători va fi organizat în perioada 20-22 martie, la Cluj-Napoca.

„O delegație formată din 24 de persoane din Asociația Down Oradea va participa, pe 21 martie, la o amplă manifestare organizată la Cluj. Va fi și un marș al persoanelor cu Sindrom Down, la care vor lua parte peste 300 de persoane din toată țara”, a mai spus Lucia Ciobanu.

Una dintre personalitățile prezente, ieri, la eveniment, a fost Arina Moș, directorul Administrației Sociale Comunitare Oradea.

„Sprijinim, în fiecare an, această amplă acțiune a dvs., sprijinim persoanele cu dizabilități, pentru că așa este normal. Așa cum spune și mesajul din acest an al evenimentului - „Vocea mea, comunitatea mea!”, noi toți facem parte din aceeași comunitate, iar cei care ne aflăm astăzi în funcții trebuie să vă oferim întregul nostru sprijin”, a spus Arina Moș.

În cadrul evenimentului, Alexandru Carțiș, student la Facultatea de Teologie din Oradea, a interpretat piesa „Ave Maria”, spre bucuria și încântarea celor prezenți.

Programul a continuat cu prezentarea unui filmuleț cu activitățile pe care membrii ADOR le-au desfășurat în 2016, după care a avut loc un frumos moment artistic prezentat de Art Grup (Narcisa Badea, Bogdan Drăgoescu), coordonat de prof. Lăcrimioara Deac.

De asemenea, cei prezenți au asistat la o scurtă demonstrație de karate, cu implicarea unor beneficiari ai Asociației Down Oradea, antrenor, Larisa Brândaș.

 

Concursul „Special Olympics”

În jur de 100 de tineri și adulți cu probleme intelectuale și de dezvoltare din Oradea și Bihor s-au întrecut apoi în cadrul Concursului „Special Olympics”: parcurs aplicativ (târâre pe bancă, sărituri pe două picioare din cerc în cerc, rostogoliri laterale, aruncarea mingii la o ţintă), elemente de fotbal (şut la poartă), baschet (aruncarea mingii la coş) și tenis de masă (care s-a adresat celor aflați în fotoliu rulant). La final, participanții la concursul sportiv au fost răsplătiți cu medalii și surprize dulci oferite de organizatori. Special Olympics este o mişcare sportivă adresată persoanelor cu retard mental. A început în anul 1968, în SUA, unde Eunice Kennedy Shriver punea bazele organizaţiei Special Olympics, cu convingerea fermă că persoanele cu retard mental au capacitatea de a participa în cadrul jocurilor sportive, aceste activităţi aducându-le beneficii notabile, fie ei tineri sau bătrâni. Astăzi, Special Olympics reprezintă cel mai important program de antrenamente şi competiţii sportive, destinat copiilor şi aduţilor cu retard mental, o provocare în confruntarea limitelor, pentru mai mult de un million de atleţi din 160 de ţări de pe toată întinderea globului.

Evenimentele care au avut loc ieri, la Oradea, cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down, au fost organizate de Asociaţia Down Oradea România – ADOR, în parteneriat cu Liceul „Don Orione” Oradea, Administraţia Socială Comunitară Oradea, Fundaţia „Special Olympics” România, Universitatea din Oradea -  Facultatea de Geografie, Turism şi Sport, Asociația D’apetresii și Dorbob. Moderatorul evenimentului a fost psihologul Marius Panciu, coordonatorul Centrului de zi pentru tineri și adulți Oradea.