Asociația Nevăzătorilor Bihor a conceput un nou proiect, intitulat „Tradiții și percepții adaptate nevăzătorilor”, prin care persoanele cu deficiențe de vedere de pe raza județului Bihor se pot bucura de experiențe cât mai autentice, care îi vor purta pe meleagurile țării noastre.

Odată cu trecerea timpului, românii au păstrat cu sfințenie anumite tradiții vechi din moși-strămoși, care ne înrădăcinează în această țară frumoasă. Tradițiile locale sunt o moștenire care trebuie evidențiată și apreciată de fiecare dată și reprezintă punctul de pornire al oricărui popor. De aceea, Asociația Nevăzătorilor Bihor a conceput un nou proiect, „Tradiții și percepții adaptate nevăzătorilor”, prin care persoanele cu deficiențe de vedere de pe raza județului Bihor se pot bucura de experiențe cât mai autentice care îi vor purta pe meleagurile țării noastre. Printre acestea se numără: implicarea nevăzătorilor în activități de dezvoltare multisenzorială - gherghef de țesut, croșetat; excursie la un muzeu tradițional; materiale accesibilizate audio-video; concurs de cultură generală, workshop accesibilizat pentru dezvoltarea motricității și creativității acestora, și multe altele.

„Proiectul are ca scop lărgirea spectrului cultural al persoanelor cu deficiențe de vedere de pe raza județului Bihor, prin participarea la activități adaptate nevoilor specifice ale acestora. Pentru aceștia, perceperea valorii unui element tradițional este o adevărată provocare, acesta neputând fi descoperit în totalitate. Ne propunem să aducem persoanele cu deficiențe de vedere cât mai aproape de moștenirile strămoșilor, astfel încât acestea să le poată percepe, aprecia, pentru a se putea implica și trăi obiceiurile străbune, valorificând adevăratul patrimoniu cultural local prin mijloace adaptate dizabilității pe care o au”, anunță Mihai-Nicolae Merca, președintele Asociației Nevăzătorilor Bihor.

Potrivit acestuia, printre obiectivele proiectului se află: îmbunătățirea culturii generale a nevăzătorilor; implicarea nevăzătorilor în activități de dezvoltare multi-senzorială și adaptarea informațiilor pentru specificul fiecărui beneficiar în parte; elaborarea unor materiale specifice persoanelor cu deficiențe de vedere pentru cunoașterea tradițiilor locale și naționale; stârnirea interesului față de valorile românești prin activități de dezvoltare a motricității fine și a simțului tactil; accesibilizarea materialelor audio-video pentru realizarea unei experiențe senzoriale adaptate pentru specificul nevăzătorilor.

Perioada de desfășurare a proiectului este 12 septembrie - 30 octombrie 2022, înscrierea beneficiarilor interesați fiind cuprinsă în perioada 19 septembrie-2 octombrie 2022. „Dacă vă aflați printre cei dornici să participați, vă rugăm să ne contactați prin email, telefon sau pagina de Facebook”, mai transmite președintele ANR Bihor.

Proiectul este realizat cu sprijinul municipiului Oradea și al Consiliului Local Oradea.