Regulamentul privind câinii fără stăpân, aununţat iniţial ca unul deosebit de omenos pentru bietele animale, a fost modificat ulterior, pe sub masă, de către conducerea Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Oradea, în sensul că propune eutanasierea câinilor care nu sunt revendicaţi timp de şapte zile. 

Reguli schimbate în timpul jocului

Administraţia locală orădeană îşi continuă nestingherit politica de ignorare a adevăratei opinii a orădenilor privind eutanasierea câinilor de pe raza municipiului. De această dată, pentru a evita o reală revoltă a iubitorilor de animale, conducerea Direcţiei Tehnice a găsit o strategie pentru a-i induce pe aceştia în eroare. Astfel, iniţial, s-a postat pe site-ul Primăriei Oradea un model de regulament în care se amintea, la capitolul "Eutanasiere", faptul că numai „câinii care suferă de boli incurabile, boli cronice transmisibile la om şi animale, câinii agresivi sau animalele senile (bătrâne)", vor fi supuşi acestei proceduri. Această propunere nu a strârnit în niciun fel reacţia reprezentanţilor mass-media care au anunţat punerea în dezbatere publică a acestui document, precum şi faptul că vineri, 10 august, de la ora 16.00, va avea loc o întâlnire pe această temă. Timp de mai multe săptămâni, pe site-ul Primăriei Oradea, la rubrica Dezbateri publice, iubitorii de animale au putut studia un Regulament decent, cu posibilităţi de îmbunătăţire. Însă, după ce orădenii s-au convins că acest Regulament nu reprezintă niciun pericol pentru integritatea animalelor, peste noapte, conducerea Direcţiei Tehnice l-a modificat, introducând o Anexă 3 privind eutanasierea, în care se specifică faptul că "Se recomandă pentru a fi eutanasiaţi câinii care nu au fost revendicaţi sau care nu au putut fi adoptaţi în condiţiile prevăzute de art. 5 şi art. 7 din OUG 155/2011 actualizată". În lumina noilor modificări, întregul Regulament dobândeşte un cu totul alt sens. Mai mult, această modificare nu a fost, ulterior introducerii ei, adusă la cunoştinţa opiniei publice. De asemenea, actul normativ (OUG 155/2011) la care funcţionarii publici au făcut referire nu tratează această problemă a câinilor fără stăpân. Apoi, ziua şi ora aleasă de către organizatori pentru dezbaterea publică (vineri, 10 august, ora 16.00, când orădenii părăsesc oraşul pentru munte sau mare) a fost aleasă intenţionat pentru ca participarea acestora să fie nesemnificativă, funcţionarii orădeni speculând în favoarea lor acest aspect.

 

Unde e deschiderea la dialog?

Şi ca şi cum aceste impedimente în exprimarea unei opinii pertinente nu ar fi suficiente, adresa de e-mail trasmisă orădenilor pentru a-şi spune punctul de vedere a fost scrisă greşit (mircea.stejerean@oradea.ro, în loc de mircea.stejeran@oradea.ro ). „Personal, am trimis pe adresa respectivă o serie de observaţii, care au venit înapoi, cu specificarea că adresa de e-mail nu e corectă. Când am văzut că adresa nu era corectă, le-am scris celor de la biroul de presă, primarului, viceprimarului Mircea Mălan şi directorului Direcţiei Tehnice, Mircea Ghitea. Cei de la mass-media mi-au răspuns că au modificat adresa. Dar nu s-au gândit să republice articolul de pe site-ul Primăriei, cu modificările făcute, ca să atragă atenţia cititorilor. Au corectat articolul vechi, care e undeva în dosul paginii... De unde să ştie cititorii lor că a apărut o altă adresă acolo? Aşadar, orădenii erau îndemnaţi să îşi trimită propunerile şi observaţiile pe o adresă care nu există. Cred că e încă o dovadă că cei din Primărie nu dau doi bani pe părerea locuitorilor acestui oraş", ne-a decarat proprietara unui căţel, Monica Mateiu.

 

Sancţiuni pentru o coajă de pâine

Regulamentul vine cu o sumedenie de alte inadvertenţe. Astfel, orădenilor li se interzice să ofere câinilor fără stăpân o coajă de pâine sau un bol cu apă, sub sancţiunea aplicării unei amenzi între 400 lei şi 800 lei. "Cum să mi se ia dreptul de a hrăni un câine? Prin înfometare se creşte agresivitatea animalului", ne-a precizat Carol Lazăr, managerul SOS Dogs. În plus, acesta atrage atenţia că animalele fără stăpân, repuse în teritoriu, vor fi, la rândul lor, condamnate la moarte. "Întregul regulament cuprinde o serie de contradicţii. Nici nu vreau să aud de eutanasiere. Este ilegal. Legea nr. 9/2008 privind protecţia animalelor interzice eutanasierea câinilor. Modul în care cei de la Primărie au acţionat a urmărit ca iubitorii de animale să fie induşi în eroare. Nu s-a dorit să fie o dezbatere corectă", a subliniat Carol Lazăr. Acesta a reamintit că articolul din OUG 155/2001 privind eutanasierea a fost declarat necontituţional. La începutul acestui an, Curtea Constituţională a hotărât că eutanasierea în masă a câinilor fără stăpân, posibilitate prevăzută de legea de modificare a OUG 155/21.11.2001, este neconstituţională, reprezentanţii autorităţilor locale care permit eutanasterea câinilor fără stăpân urmând să fie sancţionaţi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă penală de la 1.000 lei la 10.000 lei. Contactat telefonic, viceprimarul Mircea Mălan a recunoscut că şi el a constatat o serie de probleme în redactarea Regulamentului. "În forma iniţială a documentului nu se făcea referire la Anexa 3 privind eutanasierea. Am cerut domnului Ghitea să facă unele modificări. De asemenea, nu trebuie prevăzută o taxă pentru adopţii, noi dorim să încurajăm adopţiile. De asemenea, un regulament nu poate să cuprindă infracţiuni", ne-a precizat Mircea Mălan.

Acesta a respins ideea că s-a încercat "introducerea pe uşa din dos" a acestui regulament, susţinând că documentul este perfectibil şi că vor avea loc mai multe dezbateri pe această temă, în special a eutanasierii.