În perioada 17-20 octombrie 2017, la Budapesta, Debrețin și Szeged, s-a desfășurat ediția a VIII-a a „Zilelor de consultanţă româno-maghiare în problemele asigurărilor sociale și de pensii”, eveniment organizat din iniţiativa ONYF Ungaria, în colaborare cu Casa Naţională de Pensii Publice.

 

Participanţi din partea delegației române au fost reprezentanții caselor de pensii ale județelor Covasna, Harghita, Mureș, Cluj și Bihor, iar din partea Ambasadei României la Budapesta a fost prezent Albert Birta, ataşatul pe probleme sociale şi de muncă.

Casa Judeţeană de Pensii Bihor a fost reprezentată în Ungaria de insp. Ioana Matei, în calitate de consultant de specialitate în domeniul pensiilor internaţionale.

În cadrul primului workshop cele două delegații au prezentat ultimele modificări produse de la ultima întâlnire din noiembrie 2016 în sistemele de pensii și în legislația specifică celor două țări, de asemenea s-au dezbătut probleme specifice  soluționării dosarelor de pensii internaționale.

Discuțiile s-au concentrat și pe modificările organizatorice survenite la începutul anului 2017, modificările din legislația ungară în privința contribuțiilor sociale realizate după data acordării drepturilor de pensie, reconstituirea perioadei de asigurare realizată, procedura în amănunt privind confirmarea perioadelor de asigurare realizate.

Șeful delegației române, Szabo Zsolt (CJP Cluj), a prezentat informațiile prevăzute de legislația română cu privire la tipurile de stagii de cotizare, cu detaliile specifice,  tipurile de asigurați care pot realiza stagii de cotizare potrivit legislației române, toate documentele necesare recunoașterii carierei de asigurat realizată în sistemul public de pensii din România.

În același timp, s-au prezentat informațiile necesare referitoare la procedurile de transmitere și soluționare a dosarelor de pensii internaționale nou constitutite,  începând cu data de 1 noiembrie 2017, având în vedere dispozițiile Ordinului, președintelui CNPP, Robert Iulian Stănescu, cu privire la stabilirea unor poli de competență specializați/case teritoriale de pensii competente, în cazul Ungariei fiind stabilite ca instituții competente casele județene de pensii Cluj și Mureș.

Casa de Pensii Bihor va instrumenta dosare de pensii transmise de instituția de instrumentare din Austria, Belgia, Franța și Luxemburg.

Pentru oferirea de consultanţă în domeniul pensiilor a participat un număr total de 187 de persoane.

Ambele delegaţii au concluzionat că aceste zile de consultanţă au fost utile pentru beneficiarii şi asiguraţii celor două sisteme de pensii, dar şi pentru membrii delegaţiilor, zilele petrecute împreună fiind utilizate pentru schimb de experienţă și de informaţii privind legislaţia naţională în domeniul pensiilor, pentru dezvoltarea unor relaţii formale şi informale utile între colegii din cadrul instituţiilor de pensii din cele două ţări.