Veronica Antal, prima româncă propusă spre canonizare - Pelerini la Nisiporeşti-Neamţ
Sâmbătă, 22 septembrie 2018, data echinocţiului de toamnă, pe un timp frumos, un grup de 16 pelerini din Băiţa, Ştei, Cărpinet şi Vaşcău, în frunte cu preotul paroh Iosif Mihăieş, a fost prezent la biserica catolică din satul Nisiporeşti, comuna Boteşti, la Sfânta Liturghie de beatificare a Veronicăi Antal, o premieră pentru Biserica catolică din România, fiind prima femeie din România care va ajunge sfânt catolic.
Marele eveniment spiritual de beatificare - ridicare la cinstea altarelor - reprezintă trecerea unei persoane defuncte la categoria fericiţilor bisericii înainte de a deveni sfântă, Veronica fiind a şasea persoană din România beatificată, ceilalţi cinci fiind bărbaţi.
Veronica Antal a fost o tânără fecioară născută în satul Nisiporeşti la data de 7 decembrie 1935. La vârsta de 23 de ani de viaţă închinată bisericii, a fost ucisă în mod brutal, cu 42 lovituri de cuţit, în data de 24 august 1958, de către numitul Pavel Mocanu, pe când se întorcea de la slujba religioasă din satul Hălăuceşti, aflat la aproximativ 8 km de Nisiporeşti. Criminalul a vrut să o violeze şi a atacat-o într-un lan de porumb, înjunghiind-o cu 42 lovituri de cuţit. Ulterior, a fost găsită de săteni cu cartea de rugăciuni şi rozariul strâns în mână, iar pe piept avea două plante de porumb, puse ca batjocură de către criminal, sub formă de cruce, ea fiind ucisă pentru credinţa, pentru castitatea şi puritatea ei.
La 60 de ani de la martiriul acestei fecioare din România, Papa Francisc a decis beatificarea ei la Nisiporeşti - localitatea ei natală. Slujba a fost prezidată de trimisul Papei, Eminenţa Sa Cardinalul Giovani Angelo Becciu, în prezenţa a peste 10.000 de credincioşi - pelerini, mulţi tineri, din toată ţara, dar şi din străinătate, din ţări precum India sau America. De asemenea, au participat 500 de preoţi, 20 de episcopi, în frunte cu episcopul de Iaşi, Petru Gherghel, iar în faţa altarului bisericii au fost prezenţi fratele Gheorghe, sora Angela şi un nepot, care este preot. A fost prezentă şi o delegaţie de preoţi ortodocşi din ţară, oficialităţi locale şi centrale, parlamentari, în frunte cu Victor Opaschi - ministru secretar de stat în Guvernul României. Ansamblul coral a fost format din 250 de persoane de diferite categorii sociale din zonă. Această fecioară Veronica Antal - „Crin însângerat” - a lăsat scris pentru posteritate un iaculator (bileţel) - „Eu sunt a lui Isus şi Isus e al meu”.
Partea de pelerinaj a fost îmbinată pe traseu cu cazarea noastră la o pensiune de 3 stele – Ioana, din comuna Secuienii Noi, şi cu popasuri la Lacul Roşu, Casa Memorială „Ion Creangă” din Humuleşti-Târgu Neamţ, Barajul Bicaz şi alte frumoase locuri pitoreşti, transportul fiind asigurat de către firma de turism Regal Travel, conducător auto desăvârşit tânărul Romului Bereş, pentru care, în numele pelerinilor, mulţumim frumos firmei pentru confortul şi siguranţa noastră şi pentru punctualitate.
Fericită Veronica Antal, fecioară martiră, roagă-te pentru noi!
ing. Mircea STAN, pelerin
Comentarii
Nu există nici un comentariu.