Ziua europeană de prevenire a furturilor din locuință va fi marcată la Oradea de polițiștii bihoreni, în cadrul unor acțiuni inedite, menite să dezvolte un comportament preventiv în rândul cetățenilor.

În contextul Zilei Europene de Prevenire a Furturilor din locuințe, polițiștii de prevenire bihoreni vor desfășura, miercuri, 15 iunie, o serie de acțiuni pe raza Oradiei, care au ca scop conștientizarea cetățenilor cu privire la modalităţile prin care își pot proteja locuinţa, pentru a nu deveni victime ale furturilor. Activitățile au loc sub genericul „Păstrați surprizele doar pentru vacanță!” și vizează dezvoltarea unui comportament preventiv în rândul cetățenilor, în perioada sezonului estival.

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Bihorene, alături de polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Bihor vor fi prezenți la Aeroportul Internațional Oradea, unde vor interacționa cu cetățenii și îi vor sfătui să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Check-in-ul din aeroport aduce like-uri, dar vă face vulnerabil în fața hoților. De asemenea, cetățenii vor fi sfătuiți să nu posteze pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţin în casă bunuri de valoare sau că sunt plecați de acasă. Selfie-urile sunt și ele distractive, dar trebuie avut grijă la detaliile care se observă în imagine. De asemenea, polițiștii vor interacționa cu cetățenii pe tema prevenirii furturilor din locuință, într-un cadru non-formal, discuțiile urmând să fie purtate la o cafea sau o înghetață, pe terasa restaurantului McDonald's din municipiul Oradea, creând, astfel, o punte de comunicare directă între polițiști și membrii comunității. Polițiștii le vor prezenta celor prezenți cele mai uzuale moduri de operare ale infractorilor, precum declinarea de calități oficiale, înșelăciunile prin diverse pretexte invocate, vânzarea de produse, diverse reparații, totul pentru a pătrunde în locuință. Polițiștii le vor explica celor prezenți modul concret de utilizare a interfonului și elementele de siguranță pe care trebuie să le prezinte locuința pentru a fi sigură în fața hoților. Totodată, pe platoul din fața Centrului Comercial Crișul Shopping City din municipiul Oradea, polițiștii bihoreni vor organiza o expoziție de fotografii reprezentând scene reale, rezultate în urma infracțiunilor de furt din locuință, pentru ca cetățenii să conștientizeze că bunurile de valoare trebuie păstrate în condiții de siguranță. În aceeași locație, polițiștii, alături de reprezentanții Asociației Române pentru Tehnică de Securitate vor realiza o miniexpoziție cu cele mai uzuale sisteme de securitate folosite pentru protecția locuinței.