Ziua Femeii binecuvântată, la Biserica din Ioșia Nord - Copiii parohiei au pregătit o mică surpriză
Biserica cu hramul „Sfântul Duh Mângâietorul” din cartierul Ioșia Nord s-a umplut duminică, 6 martie, de glasurile cristaline ale copiilor din parohie, care au pregătit o mică surpriză mamelor și bunicilor lor, cu ocazia zilei de 8 Martie.
Dorind să-și arate iubirea și recunoștința imensă pe care le-o poartă celor mai dragi ființe din viața lor, copiii au interpretat admirabil cântecul „O singură iubire-i mare”, scris de Traian Dorz. În toată perioada comunistă, poetul a petrecut 18 ani prin închisori şi colonii de muncă, precum Gherla, Periprava şi Ghencea. În dosarele Securităţii, cea mai mare vină a sa a fost că era liderul mişcării religioase Oastea Domnului şi că scria texte creştine.
„Mamă, mamă, mamă,/ scump și drag cuvânt,/ binecuvântată, binecuvântată/ fii - din cerul sfânt…”, au cântat, într-un glas, copilașii pregătiți de doamna preoteasă Flori Bicăzan. A fost un moment emoționant până la lacrimi pentru credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie, care i-au răsplătit pe copii cu îndelungi aplauze.
„Un nume-ți împreună gura/ de două ori în murmur sfânt,/ e mama, care-ți dă căldura/ din cel mai îndulcit cuvânt;/ - rostiți-i numele cu teamă,/ șoptindu-l ca pe-un psalm ceresc,/ nu-i nume scump ca cel de mamă,/ din câte nume se rostesc”, au fost ultimele versuri din cântecul poetului Traian Dorz.
„Glasurile pline de emoție și iubire au răsunat în întreaga biserică și știm că profunzimea lor a atins inimile tuturor mamelor”, ne-a mărturisit preoteasa Flori Bicăzan.
La finalul slujbei religioase, toate credincioasele parohiei au primit, pe lângă prescura binecuvântată, și câte o garoafă din partea preoților.
Localizată în cartierul Ioșia Nord din Oradea, Biserica cu hramul Sfântul Duh Mângâietorul este una dintre bisericile ortodoxe ridicate după căderea regimului comunist din anul 1989. În 1992, s-a pus piatra de temelie a construcției ecleziastice pe terenul acordat de Primăria Municipiului Oradea. 21 de ani mai târziu, Biserica își sărbătorește pentru prima dată hramul - „Sfântul Duh Mângâietorul”, la 23 iunie 2013. Biserica este încă în stare de construire, executându-se lucrările de pictură interioară. Are formă de cruce romană, cu brațe inegale, cu o lungime de 36,75 m și lățimea de 19,75 m. Fundația, elevația, bolta și cupola sunt din beton armat, zidăria din cărămidă plină, astereala din lemn și acoperișul din tablă zincată.
Una dintre atracțiile interioare ale Bisericii, candelabrul central multietajat, înconjurat de o coroană de icoane, reprezentându-i pe cei 12 Apostoli, este turnat din bronz în Tesalonic, Grecia, și instalat în februarie 2015.
Istoria acestei frumoase biserici, dar și a altor frumoase biserici din orașul nostru o regăsim în cartea regretatului profesor Constantin Butișcă - „Bisericile ortodoxe din Oradea şi slujitorii lor”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.