An de an, luna octombrie este dedicată persoanelor vârstnice. Devenită deja o frumoasă tradiție, într-un anotimp care reprezintă atât de sugestiv vârsta a treia, sărbătorirea Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice se află sub semnul atenției, respectului și al recunoștinței îndreptate către cei care ne sunt părinți și bunici.

În semn de apreciere pentru seniorii din comunitate, în scopul stimulării comunicării la orice vârstă și readucerii persoanelor de vârsta a treia în viața socială activă, Direcţia de Asistenţă Socială Oradea a organizat o ieșire în natură pe Valea Brătcuței cu persoanele vârstnice care frecventează Centrele Sociale Multifuncționale din cartiere şi cu membrii organizaţiilor de pensionari cu care instituția colaborează. Împreună, au profitat de vremea bună de afară şi au petrecut timp de calitate, au povestit amintiri, au cântat și s-au bucurat de o zi însorită în natură.

,,Anul trecut, când am redeschis centrele multifuncţionale, le-am promis seniorilor noştri care le frecventează că, după o perioadă lungă de izolare şi absenţa socializării din timpul pandemiei, anul acesta, vom organiza o excursie împreună, şi ne-am ţinut de cuvânt. Astfel încât toamna aceasta am sărbătorit Ziua Internaţională a Vârstnicilor altfel decât am făcut-o în anii trecuţi, şi am pornit într-o drumeţie frumoasă alături de câţiva seniori care, în orele petrecute împreună, ne-au împărtăşit din experienţa lor bogată de viaţă. Mă bucur că am reuşit să organizăm această excursie, care a fost un prilej să ne cunoaştem mai bine, să ieşim din cotidianul de zi cu zi, să lăsăm deoparte problemele curente şi să adăugăm noi experienţe şi amintiri la cele pe care le avem deja. Respectul nostru faţă de cetăţenii noştri activi la puterea a treia rămâne şi nu trebuie să uităm că tot ce avem în prezent s-a construit în timp având la bază experiența, sacrificiul și înțelepciunea persoanelor care azi sunt vârstnice şi de la care avem încă multe de învăţat”, spune Anca Grama, directorul DAS Oradea.

Excursioniştii au vizitat câteva obiective turistice din judeţ, printre care Biserica de Lemn din satul Beznea, despre care au aflat direct de la preotul paroh Ion Cohuţ că este cea mai veche din judeţ, datând din anul 1730, Casa Proverbelor din Bratca, un obiectiv turistic mai puțin cunoscut, dar de mare valoare, valea Brătcuţei şi Hanul Brătcuţei, unde au servit o delicioasă masă cu bunătăţi tradiţionale, iar la finalul zilei, participanţii au primit şi câte un suvenir drept amintire din partea Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea.

„Pentru buna organizare a evenimentului am fost sprijiniți de Primăria municipiului Oradea, Select Catering și SC Ayano România SRL, cărora le mulţumim. La mulți ani, dragi seniori, zilele să vă fie frumoase alături de cei cărora le umpleți viețile de înțelepciune!”, au menționat reprezentanții DAS Oradea.