Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor și Fundația Ruhama, au organizat oficial, pentru prima dată în judeţul Bihor, o festivitate dedicată Zilei Internaţionale a Romilor. Evenimentul şi-a propus să onoreze tradiţiile şi cultura rome, dar şi să familiarizeze românii cu obiceiurile, meşteşugurile şi credinţele romilor.

 

Evenimentul de vineri, 7 aprilie, a fost onorat cu prezenţa de reprezentanţi ai Prefecturii Bihor, ai Primăriei Oradea, ai CJPCT Bihor, ai Muzeului Ţării Crişurilor şi ai Consiliului Judeţean Bihor. Oficialităţile şi-au exprimat pe rând dorinţa unei bune colaborări cu comunitatea romă şi i-au asigurat pe aceştia de respectul şi sprijinul instituţional necesar.

Un discurs aparte a fost oferit de Arina Moş, prezentă la eveniment atât ca reprezentat al Asociaţiei Social Comunitare Oradea, instituţie pe care o conduce, cât şi în calitate de mesager al primarului Ilie Bolojan. Arina Moş i-a asigurat pe romi că are uşa biroului deschisă pentru fiecare dintre ei, a susţinut că mare parte din problemele cu care această comunitate se confruntă sunt datorate ineficienţei ONG-urilor şi instituţiilor responsabile şi a atras atenţia, în acelaşi timp, că este nevoie de efort şi dorinţă de dezvoltare şi din partea comunităţii rome.

O prezentare deosebită a culturii şi tradiţiei rome a fost realizată de profesorul Ionuţ Cordoban. Acesta a arătat că filosofia de viaţă a romilor se bazează în primul rând pe noroc. „Pentru ei norocul este mai important decât banii, sau sănătatea. În filosofia romă, norocul te obligă să primeşti şi să acorzi respect”, a explicat profesorul. Alături de noroc, vitale în această filosofie este bunătatea (Lacho), Dumnezeu (Del) şi Sănătatea (Stastipen).Astfel, simplele saluturi, sau adresări uzuale folosesc aceşti termeni (ex: în limba romă în loc de poftă bună, se spune mănâncă cu Dumnezeu).

În partea a doua a evenimentului, spectatorii au putut viziona filme documentare în care s-au prezentat meşteşugurile acestei comunităţi, iar vizionările au fost urmate de momente artistice susţinute de romi. Evenimentul, intitulat „Importanța Culturii și Tradițiilor romilor din România” a avut loc la Hotel Continental.