Cu ocazia Zilei internaționale pentru eradicarea sărăciei, Asociațiile Caritas Eparhial Oradea și Caritas Catolica Oradea au organizat, miercuri seara, evenimenul „Un milion de stele”, ediția 2018.

Organizat pentru a zecea oară la Oradea, evenimentul s-a desfășurat, de această dată, pe str. Republicii, lângă Biserica „Sfântul Duh” din municipiu.

Evenimentul a debutat cu aprinderea lumânărilor, urmată de cuvântul episcopului romano-catolic László Böcskei și a vicarului episcopal general al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Mihai Vătămănelu.

„Fiecare gest de solidaritate contează. Fiecare zâmbet sau mână întinsă spre cei care au nevoie de zâmbetul nostru, de empatia noastră, de ajutorul nostru, contează. Suntem aici pentru a ne sensibiliza pe noi înșine față de nevoile lumii în care trăim. Doresc să vă îndemn pe dumneavoastră, pe cât mai mulți, să încercăm să facem fapte concrete și să ajutăm acolo unde putem. Niciodată nu putem spune că nu am cum să ajut, pentru că întotdeauna este o posibilitate sau un mijloc de a ajuta și niciodată nu trebuie să așteptăm de la alții inițiative, ci trebuie ca noi să pornim cu inițiative și să ajutam acolo unde se poate. Le mulțumesc voluntarilor din ambele comunități pentru acest semn de solidaritate, și cerem binecuvântarea lui Dumnezeu asupra a tot ceea ce vrem să facem pentru semenii noștri. Mulțumim binefăcătorilor noștri care, din afara hotarelor țării, sprijină activitatea socială, cu dedicație și, în mod constant, deoarece, de multe ori, fără ajutorul lor, nu am putea face față provocărilor. Doresc ca această lumină pe care o așezăm astăzi, ca simbol, să ne ajute la mai multe fapte bune”, a spus PSS László Böcskei.

La rândul său, vicarul general Mihai Vătămănelu a afirmat următoarele: „Un milion de stele este un gest prin care dorim să atragem atenția asupra acestui flagel al sărăciei. Deși nu trăim într-o țară foarte bogată, totuși, știm ce înseamnă sărăcia, pentru că am trăit perioade de sărăcie. Ne gândim, în schimb, la țările cu adevărat sărace, care duc lipsa de apă, duc lipsă de pâine și de cele mai elementare lucruri pentru a supraviețui. De aceea, e bine întotdeauna să-i purtăm în gând pe toți cei care suferă din lumea întreagă, dar mai ales să fim atenți la cel de lângă noi, pentru că încă sunt persoane care suferă. Ceea ce facem noi pentru ei, gesturile noastre de atenție, de iubire și de slujire sunt foarte importante, oricât de mici ar fi, iar Dumnezeu le privește de sus, cu bucurie. Să ne rugăm la bunul Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți cei care fac binele, pe toți voluntarii, pe toți cei implicați în munca de îngrijire pentru cei săraci, pe toți cei care oferă câte ceva din puținul lor, pentru a aduce un zâmbet și o bucurie pe chipul celor sărmani.”

Evenimentul s-a încheiat cu un moment artistic susținut de Ovidiu Lazăr și Erika Bustye, iar participanţii au fost invitaţi să servească ceai și ciocolată caldă și să ia, cu ei acasă, lumânările aprinse, în semn de solidaritate cu cei săraci, bolnavi şi marginalizaţi.

„Acţiunea Un milion de stele este o iniţiativă Caritas şi se desfăşoară, în prezent, în mai multe ţări europene: Germania, Franţa, Belgia, Luxemburg, Elveţia și România.

Evenimentul are loc în fiecare an. Anul acesta am organizat evenimentul, pentru a zecea oară, la Oradea cu ocazia Zilei internaționale pentru eradicarea sărăciei. Scopul acestui eveniment a fost de a oferi semne vizibile pentru o societate solidară şi o lume dreaptă, de luptă împotriva sărăciei şi a excluziunii sociale şi a constat în iluminarea locurilor şi a clădirilor reprezentative din cât mai multe oraşe şi comunităţi cu ajutorul lumânărilor exterioare şi prin chemarea la solidaritate cu cei săraci, bolnavi sau marginalizaţi”, a declarat pr. Olimpiu Todorean, președintele Asociației Caritas Eparhial Oradea.

Potrivit acestuia, prin acest eveniment se dorește, totodată, încurajarea cetățenilor de a se implica în crearea unei schimbări reale prin voluntariat, prin donații de haine și alimente, prin donații în bani, precum și prin alegerea unor produse și servicii oferite de structurile de economie socială: CEO CONSTRUCT, CEO STORE și ARDOR D-LUX.

„Le mulțumim coordonatorilor Tamas Szombati-Gille și Ioana Matea, precum și voluntarilor care au ajutat la buna desfășurare a evenimentului”, a conchis Olimpiu Todorean.