În urmă cu o lună, Gheorghe Alexandrescu şi fiul său Adrian îşi anunţau demisia din funcţia de preşedinte, respectiv vicepreşedinte al FC Bihor. Cei doi au mai rămas în club şi pe perioada preavizului de 30 de zile. Termenul a expirat ieri, fără, însă, ca problemele financiare invocate de la numire să-şi găsească rezolvare. În situaţia dată, Alexandrescu sr. şi jr. au susţinut o ultimă conferinţă de presă în calitate de oficiali ai grupării orădene.

 

Finanţatori fără reacţie la demisie

Faptul că nu a primit răspuns la petiţiile înaintate Consiliului Judeţean Bihor şi Consiliului Local Oradea a făcut conducerea clubului să înţeleagă că finanţatorii sunt de acord cu cererea de demisie. "Am cerut soluţionarea problemei restanţelor existente la club, cifrate la aproximativ 20 de miliarde lei vechi. Am solicitat 18 miliarde lei vechi pentru turul de campionat şi ni s-au alocat din partea Consiliului Local doar 5 miliarde de lei. După mai bine de două luni mi-am dat seama că FC Bihor, care numără 306 persoane, nu are sprijinul strict necesar din partea celor două instituţii care-l finanţează. Ştiu că suntem în plină criză financiară, că finanţarea este exclusiv din bani publici, dar trebuie înţeleasă şi poziţia noastră. Faptul că nu mi s-a răspuns adreselor înaintate este un răspuns la poziţia noastră. Deci, demisia este acceptată. Sunt oameni în AGA care ar putea prelua funcţia de preşedinte şi anume Sala, Delorean, Birta", a comentat Gheorghe Alexandrescu. Pe de altă parte, însă, fostul preşedinte s-a arătat dispus să-şi continue activitatea la FC Bihor, doar dacă până luni finanţatorii vor achita datoriile şi vor asigura bugetul pentru prima parte a campionatului. O astfel de variantă pare de-a dreptul imposibilă, în condiţiile în care ar fi vorba de o sumă enormă (38 miliarde lei vechi).

Gheorghe Alexandrescu a avut un mesaj şi pentru fostul preşedinte Alexandru Toth: "Comentează pe la colţuri că datoriile de la FC Bihor sunt de pe vremea mea. În data de 8 ianuarie 2004 am demisionat, iar la 31 decembrie 2003, FC Bihor, din evidenţele contabile, acea la stat o datorie de 1,086 miliarde lei vechi. Mai mult, vechea societate pe acţiuni este în lichidare şi datoriile ei nu au fost niciodată incluse în cele actuale. Nu spun că Toth a făcut datoriile actuale, dar s-a complăcut să stea trei ani cu aceste datorii, iar penalităţile restanţelor creşteau zilnic".

 

Ce-au făcut...

La întâlnirea cu mass-media, Alexandrescu a trecut în revistă realizările din scurtul "mandat" de două luni şi o săptămână. "Am dat dovadă de transparenţă informând iubitorii fotbalului despre realităţile din club: datorii, transferuri, comisioane impresari. Am pus la punct magazia de echipament sportiv, am dotat spălătoria cu încă o maşină semi-industrială în condiţiile în care dispuneam de una foarte veche, am asigurat sportivii clubului în cazul unor accidentări, am încheiat contracte colective de muncă, am adus un medic profesionist, dr. Dan Crăciun, pe lângă care se formează dr. Ciuciu, am dotat clubul cu calculatoare noi şi toate echipele cu echipament. De asemenea, am solicitat raportul cenzorului pentru 2008, ultimul fiind făcut în 2007, precum şi un audit, care va veni însă abia în octombrie", a spus Gheorghe Alexandrescu. "Am mai reuşit să aducem şi nişte venituri clubului. Este vorba de sponsorizări în valoare de 38.000 de euro, plus că am intermediat vânzarea de abonamente în valoare de 90 de milioane lei vechi", a completat Adrian Alexandrescu, care a adăugat că echipa are potenţial să promoveze în sezonul viitor. "Cu 2-3 implanturi s-ar putea ataca promovarea anul viitor. Colectivul este bun, atmosfera, extraordinară şi ar mai fi nevoie de o finanţare constantă", este de părere Alexandrescu jr. Fostul vicepreşedinte a dezvăluit că a fost foarte aproape de a-i aduce la Oradea pe Batin, golgeterul ligii secunde cu şase goluri, şi pe Sfârlea, dar, din raţiuni financiare, aceştia au optat până la urmă pentru UTA, respectiv FCM Târgu Mureş. "Lui Batin nu am putut să-i oferim 1.500 de euro pe lună, iar FCM Târgu Mureş i-a dat lui Sfârlea 25.000 de euro pe an", a conchis Adrian Alexandrescu.