CSM CSU Oradea nu doar că a pierdut duelul cu U BT Cluj-Napoca, ci a suferit o umilință greu de digerat pentru o echipă care s-a prezentat în orașul de pe Someș din postura de vicecampioană. Roș-albaștrii au fost învinși categoric 82-55 (25-10, 21-14, 22-19, 14-12) de către o formație superioară la absolut toate capitolele.

Derby-ul campionatului național de baschet a fost un simplu meci de antrenament cu public pentru elevii lui Mihai Silvășan care practic au destructurat o echipă orădeană lamentabilă. Da, în sport e absolut normal să și pierzi, dar atunci când o faci la manieara în care s-a întâmplat duminică seara, datele problemei se modifică. Este complet de neacceptat ca o echipă cu pretenții, așa cum se cere a fi Oradea, să piardă în maniera în care a făcut-o. Garlon Green a fost singurul jucător care a încercat să joace ceva, restul componenților echipei bătându-și efectiv joc de imaginea pe care această formație și-a creat-o în ultimii ani. Cu siguranță, având în vedere forma sportivă a celor două echipe, un eșec al bihorenilor era ușor de anticipat dar niciodată nu ne imaginam că s-ar putea întâmpla la modul acesta, o umilință totală, din toate punctele de vedere. Evident că doar un rău voitor nu admite că valoarea face de cele mai multe ori diferența în orice sport, dar atunci când lipsa ei sau a formei sportive nu sunt compensate prin determinare, atunci există o mare problemă. Cum pertinent comentau anumiți suporteri pe rețelele de socializare, atitudinea e cea care deranjează, nu neaparat înfrângerea în fața marii rivale. Rămâne de văzut dacă acest eșec rușinos va produce niște consecințe sau pur și simplu se va întoace pagina considerându-se a fi o simplă înfrângere la început de sezon, irelevantă în economia finală a întrecerii.

De nerecunoscut în reeditarea finalei

Ecartul maxim dintre Cluj și Oradea, în acest joc, a fost de 35 de puncte (80-45 în minutul 36), o diferență de neconceput pentru un asemenea nivel iar asta nu lasă loc la prea multe discuții. Încă din startul partidei gazdele au pornit ca din tun, scorul la prima pauză fiind unul inacceptabil (25-10). Degringolada și apatia orădenilor au continuat astfel că prima repriză s-a terminat 46-24 și nimic nu se mai putea întâmpla în fața unui adversar ca U BT. Până la final, alb-negrii au redus din turația motoarelor dar chiar și așa și-au adjudecat fiecare dintre ultimele două sferturi. Un eșec rușinos pentru o vicecampioană chiar dacă acesta a fost înregistat în fața deținătoarei titlului, formație care traversează o formă optimă din punct de vedere sportiv.

Următoarea partidă a orădenilor se va desfășura pe teren propriu, în Arena Antonio Alexe, miercuri, de la ora 19.00, atunci când aceștia se vor duela cu Legia Varșovia în prima rundă din grupele FIBA Europe Cup.

U BT Cluj-Napoca: Stipanovic 14, Bircevic 7 (1×3), Stewart 11 (1×3), P. Richard 18 (2×3), Colceag 9 (1×3), Guzman Abreu 13 (1×3), Watson 2, D. Lăpuște, Grasu 6, Diaby, Morgan Hogue 2, A. Pașca. Antrenor: Mihai Silvășan. Asistent: Milorad Perovic

CSM CS Oradea: K. Richard 9 (1×3), Bickauskis 7 (1×3), T. Fometescu 5 (1×3), Green 14 (1×3), Gavrilovic 6, Holt, Vl. Marinău, Nicolescu 3 (1×3), Baciu 6, N. Markovic 5 (1×3). Nu a jucat Vescan. Antrenor: Cristian Achim. Asistent: Radovan Markovic