Club Atletic Oradea a reușit să se impună după ce a trecut cu greu, dar și cu un ”gram” de noroc, de echipa băimăreană care, fără a domina autoritar, a condus ostilitățile din teren în cea mai mare parte a jocului.

Oaspeți mai stăpâni în prima parte

Partida a început cu un asalt susținut al gazdelor iar prima lor șarjă s-a încheiat cu un șut în brațele portarului Gudea încă din primul minut de joc. Era un semn bun pentru tabăra bihoreană dar treptat oaspeții au pus stăpânire pe mijlocul terenului. Vasile Miriuță, antrenorul vizitatorilor, a început această partidă cu doar trei jucători pe linia de fund creând astfel o superioritate numerică la mijlocul terenului care s-a transpus și într-una tactică, băimărenii dominând ușor centrul terenului dar dovedindu-se total ineficienți în fața apărării ferme a alb-verzilor. Singura lor ocazie clară de-a marca din această perioadă de joc s-a consumat în minutul 13, când Vasile Pop a fost găsit de Alexandru Pop cu o centrare eficientă, acesta din urmă însă plecat din poziție de ofsaid nesemnalizată, în careul mic de unde a reluat cu latul fără însă a nimeri cadrul porții. Alb-verzii, care au beneficiat până la urmă și de serviciile celor trei jucători importanți accidentați inițial, R. Ardelean, C. Roșu și V. Dobrescu, au inițiat atacuri în viteză de câte ori au avut ocazia prin cei câțiva jucători rapizi, asupra apărării maramureșene care părea destul de lentă și mai ales vulnerabilă în formula mai sus pomenită. Astfel în minutul 36 după o minge respinsă din apărarea orădeană, Codoban a prelungit fără preluare balonul cu exteriorul piciorului drept imprimându-i o ușoară curbă suficient cât să treacă peste linia de fund adversă și să ajungă în fața rapidului M. Hosu care luând-i fața fundașului central, a plasat mingea pe lângă Gudea în colțul lung deschizând scorul pentru orădeni. Ultimele 15 minute ale părții întâi fiind mult mai echilibrate însă fără alte ocazii clare de-a marca.

Golul descătușării

Actul secund a început cu ”vulturii verzi” ceva mai activi însă după ce aceștia s-au precipitat de câteva ori în preajma porții adverse și după ce în minutul 61 Verdeș a reușit să boxeze balonul printr-un plonjon spectaculos îndepărtând o centrare extrem de periculoasă din dreapta a lui Al. Pop, oaspeții vor reuși să egaleze situația pe tabela de marcaj în minutul 66. A fost o fază pe care apărarea orădeană a tratat-o cu lipsă de fermitate iar balonul a fost transmis în spate de către Pop pentru Donca, acesta venit lansat din urmă a trimis plasat cu latul aproape de rădăcina barei lui Verdeș, care plonjase cu întârziere. Peste două minute se reia caruselul schimbărilor în cele două formații început de oaspeți încă din minutul 59, Miriuță cu tentă defensivă pentru a conserva rezultatul, Florin Fărcaș mergând pe mâna atacului. Nemulțumiți cu scorul de pe tabelă alb-verzii au forțat mai mult în atac dar ocazii clare nu au fost. Când toată lumea era deja împăcată cu scorul de egalitate, a venit momentul de geniu a noului căpitan Claudiu Codoban. Acesta a adunat toate neâmplinirile și frustrările propriei echipe într-un șut de excepție cu care a expediat balonul de la circa 30 de metri în vinclul porții băimărene în chiar ultimul minut de joc. Explozia de bucurie, amplificată și de vocea exuberantă a crainicului Victor Mihalcea de la stația de transmisie care se revărsa parcă peste tot cartierul Rogerius, a fost de nedescris, în tabăra orădenilor. Pentru această reușită uluitoare dar și pentru implicarea sa în toate acțiunile mai importante ale orădenilor în acest joc, mijlocașul Claudiu Codoban și-a câștigat dreptul de a fi declarat cel mai bun jucător al acestei întâlniri.

CAO a câștigat așadar această partidă de care, trebuie să recunoaștem, ne cam era frică tuturor, având în față probabil echipa cu cel mai redutabil lot din întreaga noastră serie, dar se pare și cea mai potentă financiar. După această izbândă ne punem speranțele că echipa noastră, conștientă de valoarea sa, va aborda cu curaj întâlnirile viitoare cu celelalte competitoare ale seriei. Un prim examen, care se anunță dificil, va fi săptămâna viitoare în fieful vecinei de clasament, Gloria Bistrița, altă echipă cu pretenții la promovare.

Marcatori: Marius Hosu '36, Claudiu Codoban '90+4 / Marius Donca '66

CA Oradea: C. Verdeş – C. Copil, B. Mintaş, D. Stan ('86 V. Dobrescu), L. Ioviţă, G. Cherman ('83 Panti), R. Ardelean ('77 Blăgea), C-tin Roşu, Cl. Codoban, Al. Lezeu, M. Hosu.

Antrenori: Florin Fărcaş, Dorin Mihuţ şi Vlad Gheţe

Minaur Baia Mare: Gudea – Core, A. Popa, A. Tînc, B. Matei ('59 R. Lupu), A. Ofrim ('86 D. Matei), M. Donca, P. Nistor ('68 B. Minteuan), V. Pop, Ad. Zaluschi ('59 Al. Hațiegan), Al. Pop ('86 K. Szekely)

Antrenor: Vasile Miriuţă, Vlad Ungureanu

Arbitri: Vladimir Nagy (Alba) – Casian Băla (Arad), Răzvan Nistoran (Reşiţa)

Observatori FRF: Ştefan Szilágyi (Satu Mare), Leontin Moga (Zalău).