Comitetul de urgenţă al AJF Bihor a luat act de solicitarea clubului Unirea Oşorhei de a activa în continuare la nivelul Ligii a V-a. În acest sens, având în vedere criteriul sportiv, Olimpia Salonta, cea mai bine echipă clasată dintre cele retrogradte din Liga 4 la finele campionatului trecut, i-a fost acceptată solicitarea de a participa în viitorul campionat al eşalonului 4.

 

În cadrul unei conferinţe de presă organizate de către conducerea AJF Bihor, Radu Bitea, preşedintele asociaţiei, a dorit să aducă la cunoştinţa tuturor celor implicaţi în fenomen cât şi celor care urmăresc cu interes ceea ce se întâmplă în fotbalul judeţean ultimele noutăţi. Aşadar Unirea Oşorhei a refuzat să se înscrie în campionatul Ligii a 4-a preferând să evolueze în continuare în ultimul eşalon, locul acesteia urmând a fi luat de către Olimpia Salonta, formaţie clasată pe locul al 15-lea la finele campionatului trecut. „S-a luat act de retragerea înscrierii din campionatul Ligii a IV-a a echipei Unirea Oşorhei şi de dorinţa acesteia de a se înscrie în Liga a V-a. Conform ROAF, orice echipă neînscrisă sau retrasă de la un eşalon superior are dreptul de a evolua la un eşalon inferior, în speţa noastră, la Liga a V-a. Luând act de acest aspect s-a hotărât completarea locului vacant de către echipa CSM Olimpia Salonta, ultima formaţie retrogradată, îndreptăţită conform ROAF să completeze locul”, a declarat Radu Bitea, preşedintele AJF Bihor. Clasată pe locul al doilea în Seria I a Ligii a V-a, Dinamo Oradea a părăsit competiţia neînscriindu-se în campionat. În schimb au apărut alte două nume noi pe harta echipelor de seniori din fotbalul judeţean. Este vorba despre Partizanul Sânicolau Român şi CSC Sânmartin 2. Tot la capitolul noutăţi apar Liberty Oradea, Inter şi Zenit, aceste cluburi urmând a activa doar în campionatele de juniori.

Jurist în fiecare comisie

O altă premieră în fotbalul judeţean este că fiecare comisie din cele 4 ale AJF Bihor (Disciplină, Apel, Recurs, Statute şi Regulamente) va avea printre membri câte un jurist. Această stare de fapt poate fi consmenată doar la câteva AJF-uri din ţară.

Sistemul retrogradare-promovare, modificat

O măsură care doreşte să ridice miza în campionatele judeţene de fotbal este schimbarea sistemului depromovare-retrogradare. După 13 ani în care nu s-a produs nicio modificare, în noul sezon, pe lângă cele două echipe retrogradate din Liga a IV-a şi promovarea primelor clasate de la Liga 5, se vor desfăşura două jocuri de baraj după cum urmează: locul 13 din Liga 4 va disputa baraj cu locul al 2-lea din Seria I a Ligii a V-a în timp ce locul al 14-lea din cel mai tare campionat judeţean va juca baraj cu locul al II-lea din Seria a II-a a L5.

Curs gratuit de arbitraj

O altă propunere care va aduce doar beneficii este oferirea posibilităţii tutror cluburilor de a trimite câte un jucător cu vârsta cuprinsă între 16 şi 28 de ani la cursul de arbitraj oferit în mod gratuit de către AJF Bihor. „Printre beneficiile acestei măsuri regăsim înţelegerea legilor jocului de fotbal de către coechiperii cursantului, posibilitatea de a excela şi pe un alt palier profesional, jucătorii de fotbal vor avea un avantaj în a progresa în acest domeniu, iar lotul CJA Bihor va fi îmbunătăţit numeric şi valoric. Orice jucător care va promova cursul va fi premiat”, a mai afirmat Radu Bitea.

Meciurile din Liga 4 vor fi filmate

Filmarea tuturor jocurilor de la Liga a IV-a este o altă măsură care ar putea avea un impact major asupra competiţiei. În acest sens, pentru a beneficia de fondurile necesare achiziţionării camerelor video, AJF Bihor a renunţat la ideea degrevării cluburilor din Liga a IV-a de la plata arbitrilor, observatorilor precum şi a transportului acestora la meciurile de juniori A1. Cluburile organizatoare vor avea obligaţia să asigure cameraman. „Este mai important în conjunctura actuală să se filmeze toate jocurile de la Liga a IV-a, acest aspect cumulând mai multe beneficii printre care reducerea violenţelor verbale şi fizice, responsabilitate, material didactic pentru antrenori, probă la comisiile jurisdicţionale şi, sperăm să nu fie cazul, la autorităţi, poliţie, jandarmerie, etc.”, a mai spus preşedintele AJF Bihor. De menţionat că în continuare baremul de arbitraj şi observare în campionatele juniorilor C, D şi E va fi plătit din resurse financiare private atrase de către AJF Bihor. Promisiunea de a subvenţiona acest aspect făcută de către Ioan Mang, vicepreşedintele CJ Bihor, nu a fost onorată. „La Alba se poate, la Arad se poate, la noi nu. Ni se spune că legislaţia ar fi ambiguă, dar nu e aceeaşi lege şi în judeţele limitrofe?”, a mai spus Radu Bitea.

Supercupa României - faza judeţeană

Într-o altă ordine de idei, în mai puţin de o săptămână, miercuri, 22 august, cu începre de la ora 17.30, pe Stadionul Comunal din Borş, se va desfăşura Supercupa României - faza judeţeană. Cele două formaţii care îşi vor disputa trofeul sunt CSC Sânmartin, campioana Bihorului, o echipă care s-a întărit semnificativ în pauza competiţională, şi Dacia Gepiu, câştigătoarea Cupei României - faza judeţeană. În eventualitatea în care rezultatul după cele 90 de minute regulamentare va fi egal, se va trece direct la executarea loviturilor de departajare.

Programul primei runde din Liga 4

AJF Bihor a stabilit ţintarul pentru cele trei campionate judeţene de seniori pe care le organizează. Iată programul primei runde din Liga a IV-a care se va desfăşura în perioada 25-26 august:

 

CS Oşorhei - CAO 1910 Oradea
Dacia Gepiu - Olimpia Salonta
CS Săcueni - CS Diosig
Viitorul Borş - CS Mădăras
Unirea Valea lui Mihai - CSC Sânmartin
Bihorul Beiuş - Crişul Aleşd
Universitatea Oradea - Unirea Livada
CSO Ştei - Crişul Sântandrei