Baschetbaliștii orădeni s-au răzbunat crâncen pe echipa care le-a răpit bucuria de a cuceri în premieră Cupa României. Astfel, CSM CSU Oradea a câștigat la 18 puncte diferență - 96-78 (32-25, 21-19, 18-19, 25-15) - disputa cu CSO Voluntari contând pentru etapa a 23-a din Liga Națională.

Cu o evoluție bună din punct de vedere defensiv dar mai ales cu o eficiență excelentă în ceea ce privește aruncările (75% la cele de două puncte și 54% la cele de 3 puncte) baschetbaliștii orădenii n-au dat practic nicio șansă echipei care i-a învins în cea de-a șasea finală de cupă. CSO Voluntari nu doar că i-a bătut pe bihoreni în ultimul act al competiției KO ci o făcuseră și în precedentul joc de campionat pe care l-au adjudecat la 5 puncte diferență (79-74). Așadar ceea ce au reușit orădenii duminică seara a fost impresionant în condițiile date. Elevii lui Cristian Achim au arătat ca o adevărată campioană și ca o echipă care va evolua în semifinalele FIBA Europe Cup.

Jocul de echipă a făcut diferența

Prima și ultima egalitate din acest meci s-a consemnat în minutul 4 atunci când tabela de marcaj indica 13-13. Din acel moment și până la final, roș-albaștrii au preluat conducerea și nu au mai cedat-o nicio clipă semn evident de superioritate într-un duel cu o formație ilfoveană care nu a arătat bine din punct de vedere defensiv. Jocul de echipă al bihorenilor a fost la cote optime iar în acest sens vorbesc cifrele din final care ne arată că pentru CSM CSU au înscris cel puțin 10 puncte nu mai puțin de 6 jucători. Tudor Fometescu a avut o evoluție excepțională în primul sfert al partidei, perioadă în care a marcat 10 puncte dar după această perioadă din meci nu s-a mai prea văzut pe teren. Omul meciului pentru echipa gazdă a fost fără doar și poate Stephen Holt, americanul totalizând 17 puncte, 6 recuperări și 4 pase decisive. De remarcat că acesta a fost fenomenal la aruncările de la distanță transformând nu mai puțin de 5 din cele 7 încercări.Un procent și mai bun la acest tip de aruncare a avut Giordan Watson care a terminat meciul cu 75% la aruncările de 3 puncte (3 din 4 transformate). Bine a jucat și Aaron Broussard (15 puncte și 3 pase decisive) alături de cei doi oameni mari, Dragan Zekovic (13 puncte, 2 recuperări și 2 pase decisive) și Nikola Markovic (11 puncte, 5 recuperări și 3 pase decisive). De la oaspeți s-a remarcat același spectaculos coordonator de joc care le-a făcut viața grea orădenilor în fiecare confruntare - Anthony Hickey. Americanul a totalizat 22 de puncte, 9 pase decisive și 3 recuperări pe parcursul partidei desfășurate în Arena Antonio Alexe. Jocul de echipă foarte bun al gazdelor reiese și din contribuția pe care a adus-o la acest succes oamenii veniți de pe bancă. Aceștia au contribuit cu 40 din cele 96 de puncte marcate până la final de CSM CSU. Acestea sunt principalele aspecte ale unui meci controlat autoritar de către ultima campioană și care ne face și mai mult să regretăm finala de cupă pierdută pentru a 6-a oară. Diferența finală de 18 puncte este de luat în calcul deoarece în caz de egalitate de puncte la finele sezonului regulat, orădenii vor devansa echipa ilfoveană în clasamentul LNBM pentru că CSO Voluntari a câștigat la doar 5 puncte meciul tur.

SCM Timișoara, următorul adversar

Bihorenii au disputat ieri seara, după închiderea ediției, cea de-a doua partidă din cadrul turneului găzduit de Arena Antonio Alexe în compania formației Athletic Constanța, ultima clasată și probabil cea mai slabă echipă a campionatului. Următoarea partidă a CSM CSU Oradea se va desfășura joi, 15 aprilie, de la ora 20.15 (Digi Sport), în compania echipei SCM Timișoara chiar în arena acesteia din urmă.

CSM CSU Oradea: Holt 17 puncte (5×3p), Watson 15 (3×3p), T. Fometescu 10 (2×3p), Valeika 5, Green 9 (1×3p), Vl. Marinău 1, Nicolescu, Broussard 15 (1×3p), Zekovic 13 (1×3p), N. Markovic 11 (1×3p).

Antrenor: Cristian Achim.

CSO Voluntari: Hickey 22 (4×3p), Badiu 6 (2×3p), Moldoveanu 7, Mccarthy 7, Joseph 10 (2×3p), Barro 5, Lee 8, Gîrbea 4 (1×3p), Djuric 9 (1×3p).

Antrenor: Sasha Ocokolic.