Ziua şi adversarul abordabil pentru baschetbaliştii orădeni care astăzi, de la ora 19.00 (FRB TV pe YouTube), în Arena „Antonio Alexe”, vor înfrunta o altă nou-promovată, pe CSM Miercurea Ciuc, într-o partidă contând pentru etapa a 11-a din Turneul 5 al Ligii Naţionale.

Ieri, după închiderea ediţiei, s-a disputat duelul dintre CSM CSU Oradea şi CSM Focşani, o altă confruntare care, pe hârtie cel puţin, părea dezechilibrată înaintea disputării ei. În condiţii normale, roş-albaştrii nu ar trebui să întâmpine probleme în compania unor adversare lipsite de experienţa jocurilor din prima divizie. Dar cum în sport orice este posibil, iar Oradea a arătat că intră relaxată în faţa unor asemenea oponenţi, victoria nu poate fi anticipată cu certitudine.

 

13 înfrângeri în 14 meciuri suferite de ciucani

Echipa din Miercurea Ciuc are o primă parte a sezonului foarte slabă contabilizând, în Cupa României şi Liga Naţională, nu mai puţin de 13 înfrângeri în 14 partide. Singurul succes l-a obţinut în dauna lui Athletic Constanţa (o altă nou-promovată), formaţie pe care a învins-o cu 75-68, pe 22 decembrie, anul trecut. În Liga Naţională, ciucanii au un bilanţ de 9 eşecuri în 10 partide. Acest palmares îi poziţionează provizoriu pe locul al 10-lea din 14, doar alte trei formaţii având cel mult un succes în actuala ediţie a LNBM. Doi baschetbalişti se evidenţiază în lotul harghitenilor, unul dintre ei, Vlad Corpodean, fiind în trecut componentul CSM CSU Oradea (sezonul 2014-2015). Acesta nu a rămas la Oradea fiind considerat nepotrivit pentru strategia de viitor creată de antrenorul Cristian Achim împreună cu staff-ul administrativ. Cel de-al doilea jucător la care roş-albaştrii trebuie să fie atenţi, dar care nu a evoluat în partida de ieri este Miles Bowman, baschetbalist cu medii statistice de 15,3 puncte şi 7,6 recuperări pe meci. În jocul de ieri, pierdut 55-83 în faţa lui SCM Timişoara, s-a evidenţiat E. Shepherd, autorul a 11 puncte şi 8 recuperări. Media punctelor înscrise de ciucani pe meci este de 70,2, cu peste 11 mai puţine decât a reuşit Oradea în cele 7 jocuri din LNBM câte aveau la oră redactării acestei avancronici. Diferenţa de calitate dintre jucătorii celor două echipe se poate observa şi în procentajele reuşitelor de la distanţă, 27,1% pentru Miercurea Ciuc şi 42,3% pentru Oradea.

Cotă de 1,01 pentru victoria CSM CSU Oradea

De partea cealaltă, orădenii par a fi superiori din toate punctele de vedere. Au un lot de jucători echilibrat din punct de vedere valoric, dar care încă trebuie să se adapteze la noul mod de desfăşurare a competiţiei. În primele 7 jocuri, CSM CSU a contabilizat două înfrângeri în faţa unor echipe care în sezonul trecut, de exemplu, nu puteau să îi pună atâtea probleme. Cu acest palmares, dar şi cu menţiunea că Oradea a stat la turneul cu numărul doi, bihorenii erau poziţionaţi, înaintea partidei disputate ieri seara, pe locul al 5-lea în Liga Naţională. Printre remarcaţii acestui debut de sezon sunt nou-venitul Stephen Holt, cu o medie de 14 puncte pe meci, pivotul Nikola Markovic, cu 6,1 recuperări în medie pe partidă, şi Giordan Watson, cu 5,6 pase decisive în medie pe joc. Casele de pariuri nu dau practic nicio şansă echipei din Miercurea Ciuc, CSM CSU Oradea având cota 1,01 pentru victorie. În schimb, echipa din judeţul Harghita are 13,5 cota pentru un eventual succes.

 

Programul ultimelor jocuri din cadrul Turneului 5:

 

ASTĂZI

CSO Voluntari - CSM Târgu Jiu – ora 19:00, FRB TV (YouTube)

CSM Focșani - SCM Timișoara – ora 16:00, FRB TV (YouTube)

Steaua - Dinamo – ora 16:30, DigiSport 4 și LookSport 2

Athletic Constanța - CSM Galați – ora 16:00, FRB TV (YouTube)

CSM Miercurea Ciuc - CSM CSU Oradea – ora 19:00, FRB TV (YouTube)

U BT Cluj - SCM U Craiova – ora 19:30, DigiSport 4 și LookSport 1