Echipa de handbal masculin a CSM Oradea a reușit să se califice în optimile de finală ale Cupei României după ce a învins, într-o partidă direct-eliminatorie jucată acasă, mai clar decât o arată scorul, pe Universitatea Cluj, rivala din campionatul Seriei A a Diviziei A.

Spectatorii prezenți în tribunele Arenei Antonio Alexe au avut ce vedea într-un duel al celor mai puternice echipe din campionatul Seriei A. Chiar dacă rezultatul final a consemnat o diferență minimă între cele două echipe, jocul a fost condus în aproape în permanență de către formația gazdă care s-a văzut egalată doar spre final. Universitatea Cluj este o echipă care în sezonul trecut a activat în prima divizie și care este antrenată de către Carmen Amariei, fosta mare handbalistă a României. Lotul de jucători al alb-negrilor este extrem de competitiv, iar faptul că studenții din orașul de pe Someș au un handbalist care a activat la Dinamo București spune multe despre valoarea acestei formații. Cu toate acestea, ceea ce au contruit Cosmin Liberț și Dan Pițigoi, antrenorii CSM Oradea, în această vară, arată excelent, cel puțin la acest moment. Un moment total nedorit s-a petrecut în prima repriză a acestei partide. Este vorba despre accidentarea lui Paul Oarga, cel care a suferit un traumatis grav la ochi pentru care a fost dus cu ambulanța la spital. Ca aspect pozitiv este prestația portarului Sebastian Baciu care efectiv a închis poarta orădeană în jumătatea reprizei secunde.

Bihorenii au condus și cu 6 goluri

După cum menționam anterior, oaspeții au reușit să egaleze doar pe final, în minutul 57 atunci când tabela de marcaj indica 26-26. Pentru a fi extrem de exacți, o egalitate s-a mai consemnat și în debutul partidei, la scorul de 1-1, dar aceasta nu este relevantă pentru desfășurarea meciului. Prestația CSM Oradea pe parcursul primei părți a partidei a fost excepțională, iar rezultatul de 13-7, înregistrat în minutul 23, a fost o consecință a acesteia. La finele primei reprize orădenii conduceau cu 16-13. Cu Paul Oarga absent de pe teren în partea secundă, bihorenii nu au mai repetat prestația din primele 30 de minute astfel că oaspeții s-au apropiat treptat pe tabela de marcaj, dar nu înainte ca amfitrionii să mai aibă un avantaj de 5 goluri, scor 18-13, în minutul 32. De la acel moment, și până în mintul 57, U Cluj a reușit să recupereze încet-încet și, în cele din urmă, să egaleze. Din fericire însă ai noștri nu s-au pierdut cu firea astfel că finalul le-a aparținut după ce au marcat 2 goluri consecutive. Ultima reușită a aparținut oaspeților dar ea nu mai conta în economia partidei. Așadar Oradea se califcă în optimile de finală ale Cupei României și o face la finele unei partide în care, în mod evident, a meritat victoria.

„Un meci tensionat, un meci de bătaie”

La finalul partidei, Cosmin Liberț, antrenorul CSM Oradea, a făcut o scurtă carcaterizare a confuntării pe care formația pe care o pregătește a avut-o cu Universitatea Cluj, într-o partidă direct-eliminatorie. „A fost un meci tensionat, un meci de bătaie, de dăruire, cum am şi anticipat. Într-adevăr am condus la șase goluri, pe fondul unui joc bun în apărare, pe fondul fazei a doua şi a contraatacurilor, însă la un moment dat am pierdut aceste două arme, din cauza faptului că Paul Oarga s-a accidentat. În apărare nu am mai avut aceeaşi densitate, aceeaşi determinare, nu i-am mai pus în dificultate la finalizare, după care a urmat faza de atac, unde ne-am chinuit puţin, pentru că a trebuit să jucăm improvizat. Una peste alta, sunt fericit că am câştigat având în vedere că în cupă se joacă după sistemul direct eliminatoriu, deci, nu mai aveam cum să întoarcem soarta calificării. Felicit echipa şi mergem mai departe”, a declarat Cosmin Liberţ, antrenorul CSM Oradea.

Alte rezultate din turul întâi al Cupei României: CSM Reșița – CS Medgidia 10-0 (tur preliminar, neprezentare), CSU Târgu Jiu – CSM Odorheiu Secuiesc 23-51, CSM Vaslui – Steaua București 42-38, CSM Sighișoara – CSM Focșani 28-30, CSU Poli Timișoara – CSU Suceava 27-46, CSU Galați – CSM Făgăraș 25-45, HC Buzău – SCM Poli Timișoara 26-25 și Teutonii Ghimbav – CSM Bacău 26-34.

CSM Oradea: Baciu, Duma – Urdă 8 goluri, Farcaș 5 (2 din 7m), Oargă 4, Vizitiu 4, Bran 3, Bogdan 1, Szasz 1, Szabo 1, Dumitrescu 1, Negru, Breban. Antrenor: Cosmin Liberț.

U Cluj: Merlă, Filip – Coman 8, Hossu 6 (1 din 7m), C. Ghivil 3, Paul 3, Ostace 3, Noțigan 1, Botiș 1, Nivard 1, Burzo 1, Coroian, Birtaș, Filip. Antrenor: Carmen Amariei.