Vicecampioana României la baschet masculin a făcut un joc modest în sferturile de finală ale Cupei României învingând la doar două posesii diferență, scor 77-71 (23-19, 20-18, 12-17, 22-17) pe CSM Târgu Mureș, formație care nu a putut conta pe doi jucători din rotația de bază.

Parcă era de neanticipat un scenariu în care Oradea să sufere atât de mult în fața unui adversar, care, și dacă ar fi fost în formulă completă (cu Martinic și Jeremic pe teren), nu ar fi trebuit să îi ridice atâtea probleme. Bihorenii au început bine meciul, cu un parțial de 14-2, dar până spre finele primului sfert adversarii lor au revenit în joc, astfel că rezultatul după primele 10 minute a fost 23-19. Au urmat 25 de minute cu orădenii la conducere, dar în care ecartul de pe tabela de marcaj a fost limitat. Punctul culiminant al partidei s-a petrecut în deschiderea secvenței decisive atunci când formația din Târgu Mureș a reușit, total surprinzător, să treacă în avantaj (57-55 în minutul 31, 59-58 în minutul 32 și 64-63 în minutul 34). Din fericire roș-albaștrii nu s-au pierdut cu firea și au încheiat jocul victorioși după un parțial de 11-1 care demonstrează că atunci când au nivelul optim de concentrare, un adversar precum CSM Târgu Mureș nu poate să le pună probleme.

„N-am reușit să-i fac să rămână concentrați”

La finalul partidei, într-un interviu acordat celor de la site-ul de specialitate baschet.ro, Cristian Achim, antrenorul CSM CSU Oradea, și-a asumat incapacitatea de a reda echipei sale focusul necesar pentru a duce fără emoții la bun sfârșit un joc accesibil. „Un meci tipic între o echipă care nu are nimic de pierdut și cealaltă are totul de pierdut. Consider că, dacă Târgu Mureș ar fi avut echipa întreagă, concentrarea noastră ar fi fost diferită. Indiferent ce le-am spus, sub nicio formă n-am reușit să-i fac pe jucători să rămână concentrați și asta s-a văzut. Nu este ceva nou, am mai întâlnit această situație și nu e ceva deosebit. Vina este a noastră și a mea pentru că nu am reușit să ne menținem concentrarea la auzul veștii că nu vor juca doi jucători. Principala problemă este legată de capacitatea mea de a menține o concentrare, iar după aceea am văzut acest scenariu de zeci de ori. Nu ești concentrat, echipa adversă marchează niște puncte pentru că nu au nicio presiune. E un scenariu care se repetă de mii de ori în baschet. Până la urmă e bine că am câștigat”, a decalarat tehnicianul bihorenilor, pentru baschet.ro, despre confruntarea cu CSM Târgu Mureș.

„Dacă va fi tot așa, vom pleca acasă”

În semifinale, CSM CSU Oradea se va duela cu Rapid București într-un meci care va avea loc sâmbătă, 17 februarie, de la ora 17.30, la BT Arena din Cluj-Napoca. Feroviarii au făcut pasul în penultimul act al Cupei României după ce au învins 78-57 pe CSM Petrolul Ploiești. În cealaltă semifinală față în față se vor afla U BT Cluj, care a trecut 96-92 de CSO Voluntari, și, oarecum surpinzător, CSM CSU Constanța, care a eliminat-o pe CSU Sibiu învingând cu scorul de 67-63. Referitor la meciul cu Rapid din semifinale, antrenorul orădenilor a opinat pentru baschet.ro: „Sper din tot sufletul să fie diferit în semifinale. Dacă va fi tot așa, vom pleca acasă. E simplu. Îl văd exact cum am spus și acum. Noi am câștigat meciul de pe terenul Rapidului și de asta îmi e cel mai frică. Punct. Jucătorii din nou vor avea impresia că va fi ușor, dar nu e așa, pentru că fiecare meci e diferit.”

CSM CSU Oradea: K. Richard 9 (2×3), Tarolis 7 (1×3), Neal 13, Freeman 8, T. Gheorghe 3 (1×3), Gotcher 3 (1×3), Arledge 2, N. Pearson 18 (2×3), Năstruț 3 (1×3), Nicolescu (căpitan) 7 (1×3), Baciu 4. Antrenor: Cristian Achim. Asistent: Radovan Markovic

CSM Târgu Mureș: Nistor, Borșa, Gajovic 23 (3×3), Lowrance 13, J. Person 26 (2×3), Paliciuc 4, Bölöni, Solyom, Engi Rosenfeld 5. Nu au jucat: C. Mureșan, Szilveszter. Antrenor: George Trif