Continuăm mini-serialul cu cei mai buni, cei mai importanți jucători din istorie ai clubului CAO/NAC Oradea, așa cum sunt ei prezentați într-o viitoare carte, „Istoria clubului de fotbal CAO/NAC Oradea”, care urmează să vadă lumina tiparului în curând. La Ajax, antrenorul român a impus sistemul de joc numit „fotbal total”. A fost apreciat pentru stilul său organizatoric și în Franța.

Până la urmă, oricare au fost pârghiile numirii lui „Piști” Kovács pe banca Ajax-ului, cei care l-au adus nu s-au înșelat deloc, tehnicianul român obținând cu echipa batavă rezultate peste așteptări. La Ajax a desăvârşit sistemul de joc denumit „fotbal total”, esența căruia constă în faptul că fiecare jucător participă atât la jocul de apărare, cât şi la acţiunile de atac. La Amsterdam, Ștefan Kovács devenea astfel singurul antrenor român de fotbal care a izbutit „tripla”. Pe lângă faptul că a cucerit titlul (1972, 1973) și Cupa Olandei (1972), timișoreanul a izbutit să câştige cu trupa lui Johan Cruyff de două ori Cupa Campionilor Europeni (1972 şi 1973), Cupa Intercontinentală (1972) şi Supercupa Europei (1973), adică tot ceea ce era mai important în fotbal la acea vreme.

Primul selecționer străin al naționalei „Cocoșului galic”

După ce a câștigat tot ce s-a putut câștiga la Ajax, Kovács a preluat naționala Franței. Publicaţia franceză L’Equipe nota, în acele zile, următoarele despre această numire: „FFF a realizat transferul anului, aducându-l pe antrenorul dublu câștigător al CCE cu Ajax-ul lui Cruyff (1972, 1973) să salveze o națională muribundă. A fost nevoie de acordul lui Ceaușescu pentru primul selecționer străin, suflat de pe aeroport lui AEK Atena, care-i oferise o valiză de dolari și pe care federația română îl dorea director tehnic”.

Apreciat pentru stilul său organizatoric și în Hexagon

Cu toate că n-a avut rezultate formidabile cu echipa Franței, care în mandatul său (1973-1975) a ratat calificarea la Euro 1976, fiind devansată de Belgia și RDG, Kovács s-a bucurat în continuare încă de multă apreciere. Și aceasta fiindcă a promovat numeroși fotbaliști tineri și talentați, unii cucerind titlul continental în 1984. De numele său se leagă debutul lui Tresor, dar și al altor nume cunoscute, Rocheteau, Henri Michel, Six, Alain Giresse, Dropsy sau Lacombe. Stilul său organizatoric, felul în care urmărea jucătorii mergând la meciuri, prin Franța, a fost adoptat și de succesorul, Michel Hidalgo, fostul său secund. Perioada petrecută în Hexagon a fost apreciată și fiindcă el a pus bazele centrului de la Clairefontaine, construit în 1978 de președintele federației, Fernand Sastre, dar inspirat de viziunea românului care s-a implicat foarte mult în dezvoltarea academiilor din Franța.

Fragment din „Istoria clubului orădean de fotbal CAO/NAC Oradea”.

(Continuare în ediția următoare)