O nouă etapă din cadrul popularei competiții „Fă sport indiferent de vârstă... și de kilograme” s-a disputat la Sânmartin, unde „presarii” bihoreni i-au avut ca parteneri de întrecere pe prietenii lor din Sălaj, cei care, în urmă cu patru ani, au „rupt” bariera interjudețeană, organizând primul meci la Zalău.

Principalul „vinovat” al acestei bariere „rupte” este bihoreanul Ionel Goina – „Goininho”, cum are numele pe tricou, deoarece numele „presarilor” sunt... braziliene, însă talentul lor puțin mai departe față de renumita samba braziliană – cunoscut atât în lumea sportului bihorean, și nu numai, cât mai ales pe scenele din Transilvania, fiind un prezentator de spectacole foarte apreciat, cu un timbru vocal aparte, dar mai ales cu o prezență scenică impecabilă, el găsind întotdeauna soluții pentru a ține legătura cu prietenii noștri sălăjeni, cărora le face mare plăcere să dispute meciuri în compania bihorenilor. Au trecut, așadar, patru ani de la primul meci, disputat pe 25 mai 2018 la Zalău, de când confruntările dintre cele două echipe au o ritmicitate cu, cel puțin, două partide pe an. Acest fapt poate fi posibil, deoarece majoritatea jucătorilor sălăjeni fac parte din „Asociația Sat Pria”, unde un rol determinant este prietenia dintre frații Fărcaș – Viorel, Nelu și Liviu – cu Vasile Coca, cunoscutul, dar mai ales îndrăgitul interpret de muzică populară, această prietenie, împreună cu a celorlalți colegi de echipă, fiind una foarte benefică pentru satul Pria, dar și pentru comuna Cizer, unde sunt implicați în derularea mai multor activități încă de la înființarea asociației, din anul 2013.

Furtuna a schimbat, puțin, programul

Întâlnirea organizată, la Vila Sântana din Sânmartin, s-a derulat conform planificării, oaspeții sosind la ora stabilită, însă o puternică furtună a „dejucat” puțin planurile făcute, astfel că meciul a început cu o mică festivitate de premiere oficiată de președintele AJF Bihor, profesorul Radu Bitea, împreună cu organizatorul acestui meci, Ionel „Goininho” Goina și consilierul județean Dorin Boca. Astfel, cunoscutului și prosperului om de afaceri Viorel Fărcaș i s-a înmânat o „Diplomă pentru excelenta colaborare interjudețeană”, în timp ce Vasile Coca, o adevărată somitate în folclorul românesc, a primit o „Diplomă pentru promovarea valorilor tradiționale în România”, iar „Asociația Sat Pria” a fost distinsă cu o „Diplomă pentru activitatea depusă în sprijinul activităților fotbalistice”. Radu Bitea a mai oferit oaspeților noștri câteva mingi de fotbal, precum și materiale promoționale din partea AJF Bihor și a FRF.

Meciul a durat două ore

Nici rafalele de ploaie, care au durat destul de mult după scurta, dar puternica furtună, nu au putut stăvili pofta jucătorilor de a începe partida în care s-au „strecurat” pintre picături, dispărute cu timpul, iar jucătorii s-au „întrecut” în tot felul de artificii destul de spectaculoase, dar și în realizări deosebite. Indiscutabil, la bihoreni, omul meciului a fost „Ilisinho”, care a marcat din toate pozițiile, în timp ce la sălăjeni părintele Florin a fost „vocea” numărul unu. În echipa „presarilor” s-a regăsit Daniel Man, originar din Bădăcin, Sălaj, o localitate încărcată de istorie, care însă nu a făcut concesii în fața conjudețenilor, jucând la capacitate maximă fiecare balon, pe care l-a „mânuit” cu multă fantezie. „Maratonistul” Horia a fost în mare formă, fiind ușor de reperat pe micul dreptunghi și datorită culorii, una de tip Copacabana, eclipsându-l pe „Totinho”, în ciuda unui stagiu făcut pe litoralul de la Rimini. Radu Bitea a fost într-o formă maximă, la fel ca și Morgovan, în timp ce Teo Biriș a câștigat lupta „corp la corp” cu adversarii. „Goininho” s-a dovedit același bun organizator și pe teren, ca și Raul, util în toate sectoarele. Un sprijin substanțial au primit „presarii” din partea consilierului județean Dorin Boca, ca de obicei „acoperind” tot terenul printr-o dăruire exemplară. Viorel Fărcaș a fost „omul-orchestră” în garnitura oaspeților, atât în poartă, cât și pe teren cu un randament demn de invidiat, ca și politicianul Liviu, apt în toate compartimentele, secondați de Nelu Fărcaș, un adevărat „spiriduș”. De fapt, toți jucătorii au dat randament maxim, iar tabela de marcaj a fost pur și simplu dată peste cap, fiind în imposibilitate de a înregistra nenumăratele goluri înscrise, astfel rezultatul final al partidei a rămas o necunoscută, deoarece jucătorii nu și-au contabilizat golurile înscrise pe perioada celor 120 de minute jucate.

Concluzii printre... aburi!

Faze litigioase nu au fost, discuții contradictorii nici vorbă, și totuși organizatorii au invitat oaspeții la concluzii, care au avut loc într-un cadru inedit... printre aburii apei termale din piscina vilei Sântana, un prilej cum nu se poate mai bun de a socializa, după cum a reieșit pe final. La mare preț au fost plăcintele din zona orașului Ștei, „marca” Ofelia și Nicoleta, foarte savurate de cei prezenți, fiind servite pe marginea piscinei, cu toții fiind încântați de idee, dar mai ales apreciind din plin calitatea acestora una care, cu siguranță, ar fi câștigătoare a multor concursuri în acest domeniu culinar. Discuțiile începute în piscină au continuat la o masă comună unde prieteniile s-au legat foarte repede, care, cu siguranță, vor dăinui în timp. Vasile Coca a fost același interlocutor deosebit, discutând cu toți comesenii, dar atribuind un timp destul de consistent consilierului județean Dorin Boca, între cei doi închegându-se o prietenie clară, vizibilă, dar mai ales una de lungă durată, după afirmațiile celor doi. Așadar, încă o dată acțiunea „Fă sport indiferent de vârstă... și de kilograme” și-a atins scopul, iar următorul meci dintre cele două echipe a fost programat în cursul lunii septembrie pe frumoasele meleaguri sălăjene.

Presa Bihoreană: Ionel „Goininho” Goina, Raul „Raulinho” Lasc, George „Georginho” Morgovan, Radu „Bitinho” Bitea, Teo „Tudorinho” Biriș, Dorin „Dorinho” Boca, Horia „Horinho” Buz, Sorin „Ilisinho” Ilisie, Daniel „Daninho” Man, Ionel „Totinho” Popa.

Selecționer: Sandu „Sandinho” Guiaș.

Asociația Sat Pria: Viorel Fărcaș, Liviu Fărcaș, Nelu Făracș, Liviu I. Fărcaș, Ioan Fărcaș, Călin Cudur, Nicolae Mureșan, Florin Botofan, Felician Săbou.

Selecționer: Vasile Coca.

CRONICAR