Pandemia de Covid-19 a determinat Federația Română de Fotbal să regândească formatul Ligii a II-a. Conform liga2.ro, cele 21 de echipe vor disputa doar un tur de 20 de etape, după care se va trece la play-off și play-out.

Doar tur, urmat de play-off și play-out

În funcție de clasări, echipele vor fi repartizate în trei grupe: una de play-off și două de play-out. Primele șase clasate vor accedeîntr-un play-off de promovare în care se va juca tur și retur, punctajul obținut în prima parte a campionatului urmând a fi menținut. La final, primele două clasate promovează direct în Liga I, în timp ce locurile 3 și 4 vor juca baraj, în dublă manșă, cu locurile 13, respectiv 14 din play-out-ul Ligii I.

 În play-out vor juca echipele clasate pe locurile 7-21, care vor fi repartizate în două grupe în funcție de pozițiile ocupate.

Într-o grupă vor intra locurile 7, 10, 11, 14, 15, 18 și 19 din sezonul regulat, iar în cealaltă grupă vor merge echipele de pe pozițiile 8, 9, 12, 13, 16, 17, 20 și 21. Din grupa cu o echipă în plus urmează să retrogradeze ultimele trei clasate (locurile 6, 7 și 8), iar din cealaltă grupă vor retrograda locurile 6 și 7. În plus, ocupantele locurilor 5 vor juca între ele un baraj de menținere în liga secundă, tur-retur. Și în play-out se va intra cu punctajul obținut în sezonul regulat.

5 septembrie, posibila dată de start

Noul format a întrunit așteptările majorității cluburilor din liga secundă, față de formatul clasic, cu tur și retur însumând 40 de etape. Varianta inedită de disputare a campionatului urmează să fie adoptată de Comitetul Executiv al FRF în ședința din 18 august, iar o zi mai tarziu va fi stabilit programul jocurilor. Campionatul ar putea începe pe 5 septembrie.

În ediția 2020-2021 au drept de participare în eșalonul secund următoarele echipe: CS Mioveni, Turris Oltul Turnu Măgurele, Petrolul Ploiești, Rapid, Metaloglobus București, SCM Gloria Buzău, Farul Constanța, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, ASU Politehnica Timișoara, Dunărea Călărași, Ripensia Timișoara, Universitatea Cluj, CSM Reșița, Concordia Chiajna, FK Csikszereda, Pandurii Târgu Jiu, Aerostar Bacău, Unirea Slobozia, CSM Slatina, U Craiova 1948 SA și Fotbal Comuna Recea. Dintre acestea, Pandurii Târgu Jiu a anunțat că ar intenționa să joace în Liga a III-a.