În cadrul unei videoconferinţe, care s-a desfăşurat pe parcursul zilei de ieri, Consiliul de Administraţie al Federaţiei Române de Handbal a decis ca titlul de campioană naţională să nu fie acordat în acest sezon. Ambele Ligi Naţionale (feminină şi masculină) au fost declarate ca fiind încheiate fără ca formaţiile de pe primele locuri să primească medaliile de campioni.

Cele două ierarhii au rămas neschimbate, cu Dinamo Bucureşti în frunte, la masculin, şi cu SCM Râmnicu Vâlcea, la feminin, dar niciuna dintre aceste echipe nu va fi declarată campioană naţională. Campionatele Naţionale fiind aşadar încheiate, a rămas în discuţie finalizarea Cupei României. S-a hotărât ca meciurile rămase de disputat să fie programate înaintea debutului sezonului viitor. Anterior acestei decizii era luată în calcul varianta disputării restanţei din campionat dintre AHCM Slobozia şi CSM Bucureşti astfel încât primele două clasate să aibă acelaşi număr de jocuri. Această opţiune a fost analizată în momentul în care era luată în calcul varianta decernării titlului de campioană. Aşadar solicitarea forului european, aceea de a desemna participantele în cupele europene cât mai curând, a fost îndeplinită. Înscrierea în competiţiile continentale se va face pe baza clasamentelor din momentul „înghețării” întrecerilor, decizia fiind luată cu scorul de 9-7. Echipele feminine care au fost desemnate pentru a evolua în competiţiile de pe Bătrânul Continent sunt următoarele: SCM Râmnicu Vâlcea în Liga Campionilor, CSM Bucureşti, Minaur Baia Mare şi Gloria Buzău în Liga Europeană de Handbal )de menţionat că, foarte probabil, pentru CSM Bucureşti va fi solicitat un wild card de participare în Liga Campinilor). La masculin, România va avea patru reprezentante în cupele europene, după cum urmează: Dinamo Bucureşti, Potaissa Turda în Liga Europeană de Handbal, Minaur Baia Mare şi HC Dobrogea Sud Constanţa în Cupa EHF.

Fără retrogradate

Membrii Consiliului de Administraţie al FRH au decis în unanimitate să nu se retrogradeze din Ligile Naţionale în acest sezon. Viitorul an competiţional se va disputa cu 16 echipe la start, în ambele întreceri, feminin şi masculin. Pentru promovarea în primul eşalon va fi organizat un turneu final de 8, la 30 de zile după ce va fi permis accesul în sălile de sport.

Situaţie favorabilă pentru orădeni

Handbaliştii CSM Oradea se află în şomaj tehnic şi se pregătesc exclusiv fizic, în mod individual. Dacă formatul de desfăşurare a turneului final de promovare va fi păstrat aşa cum a fost el stabilit la începutul acestei luni, culoarul CSM Oradea spre prima divizie ar fi, teoretic, cel mai uşor posibil. Spunem asta deoarece după cum am menţionat anterior, nicio echipă din Liga Naţională nu va retrograda şi nu va juca baraj pentru evitarea retrogradării. În acest context, adversarele bihorenilor în drumul spre prima divize vor fi exclusiv formaţii din eşalonul al doilea, incomparabil mai accesibile decâte echipele din prima divizie. Primul obstacol în drumul CSM Oradea (locul I în Seria D) ar fi Universitatea Cluj (locul 2 în Seria C), un oponent teoretic facil. Apoi, formaţia pregătită de George Tăutu ar putea întâlni învingătoarea dintre CS Medgidia (locul I în Seria B) şi Magnum Botoşani (locul 2 în Seria A) în semifinalele turneului de promovare. Cum două dintre cele 8 participante la acest turneu final vor accede în Liga Naţională, se poate spune că, având în vedere valoarea formaţiei orădene, obiectivul ar fi unul realizabil subliniind încă o dată faptul că niciuna dintre aceste echipe nu va fi nevoită să dispute baraj de promovare cu o formaţie venită de pe prima scenă a handbalului românesc. Rămâne de văzut care va fi decizia finală a clubului, ştiut fiind faptul că roş-albaştrii nu şi-au propus promovarea în actualul sezon competiţional.