Gala Asociaţiilor Sportive Judeţene din Bihor, la ediţia a II-a - Între premieri şi nevoia susţinerii sportului de către autorităţi
Opt dintre cele 15 asociaţii judeţene înregistrate în Bihor au fost protagonistele unei gale de premiere organizate la Hotel Ramada în prezenţa unor sportivi, antrenori, conducători de structuri sportive, reprezentanţi ai mediului politic implicaţi în fenomenul sportiv.
Dacă anul trecut, evenimentul a reunit patru asociații de sporturi ne-olimpice, în 2024 numărul lor s-a dublat şi se speră ca la ediţia a treia să fie reunite şi mai multe organizaţii sportive. Autorităților locale au fost reprezentate de subprefectul Emilian Pavel și Călin Corpaș, consilierul primarului Florin Birta, care au avut ocazia să recepteze destule mesaje de nemulţumire legate de finanţarea slabă a unor discipline sportive şi de infrastructura precară. N-au putut fi prezenţi la ediţia a doua, din motive mdeicale Ciprian Fogarasi (președinte Crișul Aleșd) și Vasile Sorean (președintele Asociației Județene de Fotbal Tenis), iar Pavel Mercea (președintele Asociației Județene de Handbal) a absentat din motive personale de ultim moment.
Gala a început cu intonarea imnului național, urmat de un moment de reculegere pentru oamenii din sportul bihorean trecuți la cele veșnice.
„Gala organizată de noi are scopul de a sensibiliza autorităţilor locale că e nevoie de sprijin acordat sportului, e nevoie de investiţii în infrastructura sportivă, cât mai diversă, şi de asigurare a unor condiţii optime pentru pregătire. Porţile bazelor sportive trebuie să fie deschise pentru toţi copiii, indiferent de posibilităţile financiare ale părinţilor. În era digitală, misiunea noastră comună este să-i învăţăm pe copii să redescopere plăcerea pentru mişcare. Talent există, de muncă şi perseverenţă nu ducem lipsă, dar pentru a performa e nevoie de colaborare, de spirit de echipă, cu cei care deţin pârghiile financiare şi legislative”, a afirmat secretarul AJF Bihor, Petru Boroş, iniţiatorul acestei acţiuni.
Asociațiile sportive prezente şi-au premiat sportivii cu rezultate notabile la competițiile din anul 2023. Asociația Județeană de Box (președinte, Radu Pleș) a răsplătit cinci pugiliști de la Crișul Oradea medaliaţi în competiţiile de anul trecut: Angelo Covaci, Raul Benea, Adrian Maxim, Mădălin Călugăr și Clarisa Scurt.
Asociația Județeană de Fotbal Bihor (președinte Radu Bitea) a acordat trofee și diplome pentru CS Crișul Aleșd (pentru parcursul echipei de juniori U19 în Campionatul Național), CS Diosig Bihardioszeg (pentru câștigarea fazei regionale a Cupei României), Crișul Sântandrei (pentru promovarea în Liga 3), FC Bihor Oradea (pentru calificarea în grupele Cupei României) și echipa feminină United Bihor (pentru calificarea în grupele Cupei Românei).
Un premiu special a fost acordat pentru investiția privată de la Baza Transilvania Sport Academy.
Asociația Județeană de Fotbal-Tenis (președinte Vasile Sorean) i-a premiat pe Mark Bence, David Suciu, Mădălina Istrate și Andreea Neag, toți sportivi la Tengo Salonta.
Asociația Județeană de Handbal (președinte Pavel Mercea) a evidenţiat doi handbaliști de perspectivă, Iulia Iagăr și Dragoș Tăutu.
Asociația Județeană de Tir cu arcul (președinte Mircea Stroe) i-a răspplătit pe juniorii Sergiu Pallag, Alexandra Oanea, Mara Mihociu, Matei Piloca și Alexandra Ierina, toți de la Crișul Oradea/Redpoint, medaliați la competițiile naționale.
Asociația Județeană de Kempo (președinte Romeo Tulkos) i-a recompensat pe cei cinci sportivi componenți ai lotului național al României, medaliați la competiții naționale și internaționale: Denisa Andrada Cotuț, Răzvan Cotuț, Ioana Hanaș, Karina Mihuța (care participă în aceste zile cu lotul național la Cupa Mondială din Tunisia) și David Sferle, ultimul fiind desemnat și sportivul anului la kempo în Bihor.
Asociația Județeană de Powerlifting (președinte Florin Ionuț Lupaș) i-a plasat în top pe Ionuț Jurju (King Do Lions Oradea), Ioana Lupaș, David Staniș (ambii Crișul Oradea), Rareș Matei (CS Bihorul Beiuș), care va pleca cu lotul național de juniori la „Europenele” din Luxemburg, și Glorentina Toma (Crișul Oradea).
Asociația Județeană de Atletism, care şi-a premiat cei mai merituoşi sportivi cu prilejul tradiţionalei sale gale, a fost reprezentată de președintele Virgil Preda. Desemnat cel mai bun sportiv al Bihorului, atletul Mihai Sorin Dringo (antrenor, Olah Robert) a fost premiat de către organizatorii Galei Asociaţiilor Judeţene.
Domnule Moza. Ma bucur ca reucoasteti si dvs. ca semnalul de alarma e justificat. A fost o oportunitate pentru a semnala problemele in mod public si transparent. Stiu ca doare cand se spune adevarul. Considerati ca gala trebuia sa fie gala, iar manifestul sa fi fost o scrisoare deschisa catre autoritati? Ar fi avut un impact mai mare asa? Cat despre substratul politic, daca ati observat, au fost prezenti reprezentantii institutiilor si autoritatilor locale (de mai multe culori) care acorda respect sportivilor. Sunt dispus sa dialogam despre subiect, iar cum dvs. stiti cine sunt, dar eu nu va cunosc, va astept sa ma contactati.
Felicitari tuturor sportivilor premiați! Respect anttenorilor pentru munca depusa și mult succes în continuare!
Păcat de efortul pe care l-ați depus pentru organizarea acestui eveniment. Domnule președinte Petru Boros, ca o sugestie, daca o sa mai organizați astfel de evenimente sa nu mai implicați tinerii sportivi într-o așa-zisă "gala" care se dorește a fi un țipăt de frustrare (sau cum spuneați chiar dumneavoastră "un eveniment manifest"). Gala trebuie sa fie gală, protestul protest samd. Păcat ca acești sportivi au fost folosiți pe post de marionete în lupta dumneavoastră aparent pentru binele sportului dar practic s-a dovedit a fi cu substrat politic. In concluzie, 2 la numar: 1. aveți perfecta dreptate atunci când spuneți ca sportul nu este susținut asa cum trebuie de autoritățile locale si este nevoie de mult mai multa implicare. Din păcate cu asemenea atitudini decalajul va fi și mai mare. 2. Tinerii sportivi nu trebuie târâți și umiliți prin astfel de gale mascate.