Asemenea ierarhiei făcute de către FRF în care LPS Bihorul s-a clasat pe locul al 8-lea în ceea ce priveşte academia de fotbal, instituţia condusă de către Dan Matei este printre primele din ţară care încheie un protocol de colaborare cu cel mai puternic centru de copii şi juniori la nivel naţional, Academia „Gheorghe Hagi”. Pentru a semna parteneriatul la Oradea au fost prezenţi Gică Popescu şi Zoltan Iasko.

Înţelegerea semnată între cele două entităţi sportive deschide noi orizonturi pentru fotbalul bihorean. Astfel parteneriatul a fost încheiat pentru o perioadă de 5 ani, perioadă în care cele mai bune produse ale LPS Bihorul vor ajunge la Viitorul Constanţa iar antrenorii şi echipele vor participa periodic la stagii de pregătire la Ovidiu. „Este o oportunitate pe care vrem să o transformăm într-o şansă pentru copiii care vor performa. Academia Gheorghe Hagi este o instituţie foarte bine construită care le oferă copiilor posibilitatea să acceadă spre performanţă. Condiţiile pe care le oferim la Oradea sunt excelente la fel cum sunt şi rezultatele pe care le-am obţinut în campionatele naţionale, acestea fiind argumentele pentru care am atras atenţia unui centru de copii şi juniori precum este cel construit de către Gheorghe Hagi la Ovidiu. Prin acest parteneriat ne dorim ca tinerii noştri fotbalişti de valoare să aibă posibilitatea să-şi concretizete talentul. Ca urmare a acestui parteneriat ne dorim să atragem spre noi nu doar talentele din judeţul nostru ci şi pe cele din judeţele învecinate. În Bihor deocamdată nu există posibilitatea de dezvoltare pentru copiii care practică fotbalul. Aceştia pot ajunge maximum în Liga a III-a unde se urmăreşte rezultatul iar asta îi îngradește tânărului posibilitatea de a se realiza”, a declarat Dan Matei, directorul LPS Bihorul.

 

Un protocol pe mai multe direcţii

Gică Popescu, unul dintre liderii „Generaţiei de aur”, a venit la Oradea pentru a reprezenta Academia Gheorghe Hagi alături de Zoltan Iasko, portarul de altădată al Universităţii Cluj. „Academia a început de anul trecut să încheie parteneriate de acest gen, LPS Bihorul fiind al 6-lea centru cu care încheiem un astfel de protocol. Jucătorii orădeni vor avea astfel posibilitatea să vină la Constanţa să se pregătească într-un mediu şi în nişte condiţii cum rar pot fi găsite în Europa de Est. Parteneriatul este făcut pe mai multe direcţii. Copiii vor veni la Ovidiu unde se vor pregăti şi vor înţelege conceptul şi filosofia noastră despre fotbal. Vor avea şansa unui transfer în străinătate ca urmare a expunerii de care vor avea parte. Antrenorii de la LPS Bihorul vor veni la Ovidiu pentru a înţelege la rândul lor cum vedem noi fotbalul şi pentru a-şi îmbogăţi bagajul de cunoştinţe. Va fi o colaborare din care toată lumea va avea de câştigat. Ne bucurăm când vedem deschidere pentru astfel de parteneriate pentru că asta înseamnă că munca noastră, care a făcut ca 30-40% dintre jucătorii noştri să fie convocaţi la loturile naţionale, este apreciată”, a afirmat fostul căpitan al Barcelonei.

 

„Noi şlefuim materia primă”

„Baciul” a vorbit în continuare despre ceea ce consideră el a fi cea mai mare problemă a fotbalistului român: mentalitatea. „Începând din vară majoritatea antrenorilor de la centrele cu care am încheiat parteneriate vor veni la noi unde li se va explica cât de importantă este construirea unei mentalităţi puternice. Noi, ca naţie, nu suntem cu absolut nimic mai prejos decât alte naţii, diferenţa fiind făcută de mentalitate. Dacă orice copil munceşte şi este serios nu este cu nimic inferior faţă de altul din ţări cu un fotbal dezvoltat. Materia primă am avut-o şi o vom avea mereu. Sportivul român este dotat, are calitate şi tocmai de aceea este foarte important ceea ce facem cu materia primă. Noi, la Constanţa, căutăm să şlefuim munca brută care se face aici la dumneavoastră. Exigenţele de la echipa mare nu sunt cu nimic mai prejos decât cele de la oricare club puternic din Europa. Fotbalistul român are drept calităţi fineţea, inteligenţa, tehnica, dar nu şi pe cea fizică. Când selecţia este făcută corect şi copiii sunt crescuţi cum trebuie dar şi timp de 8-10 ani nu te abaţi de la proiect se întâmplă ceea ce a reuşit Viitorul, cucerirea titlului de campioană. Mă întreb cum ar fi fost dacă am fi avut la nivel naţional 4 proiecte precum este cel de la Viitorul”, a mai spus Gică Popescu.

 

„Trei produse” exportate deja la malul mării

Chiar dacă acest protocol de colaborare abia a fost semnat, discuţiile despre acest subiect au avut loc de mai multă vreme. Această stare de fapt a făcut ca LPS Bihorul să aibă deja trei „produse exportate” la malul mării. Este vorba despre Andreas Ştiube (născut 2004), David Maghiar (născut 2007), ambii transferaţi, şi Antonio Marcu (născut 2003) care se află în probe de joc dar are foarte mari şanse să fie transferat la rândul său.