După 8 ani în care a condus handbalul românesc, Alexandru Dedu își mai dorește încă un mandat în fruntea Federației Române de Handbal. Cu toate acestea, în campania electorală pe care a efectuat-o prin țară, actualul președinte a ocolit județul Bihor, știind faptul că nu se bucură de susținere în zonă. Adunarea Generală a FRH se va desfășura astăzi, de la ora 11.00, la Hotel Marriott din Capitală.

Din cele 245 de structuri sportive din țară cu drept de vot la Adunarea Generală care va alege astăzi noul președinte al FRH, 6 vor fi din județul Bihor. Este vorba despre Asociația Județeană de Handbal Bihor (președinte Pavel Mercea), CSM Oradea, CSU Oradea, LPS Bihorul, HCM Oradea și Tonic Oradea. Conform unor surse, majoritatea acestor cluburi își doresc o altă conducere în fruntea FRH, iar faptul că actualul președinte nu a vizitat Oradea pentru a le explica alegătorilor din zonă ce are de gând să facă în noul mandat este o dovadă în acest sens. Din păcate, însă, nici Dedu, dar nici contracandidații săi, Constantin Din (53 ani), Bogdan Voina (43 ani) sau Maximilian Gavrilă (68 ani) nu au expus în campania electorală un program clar de revitalizare a handbalului românesc. Dacă despre Dedu (50 de ani) știm că este un fost câștigător al Ligii Campionilor cu Barcelona în calitate de handbalist, ceilalți trei sunt mai puțin cunoscuți pentru majoritatea iubitorilor sportului. Bogdan Voina este fiul fostului mare handbalist Radu Voina, iar prin prisma acestui fapt se bucură de sprijinul tuturor gloriilor. Din păcate, însă, Alexandru Dedu nu le va permite acestora să ia cuvântul în cadrul Adunării Generale, invocând statutul conform căruia este aceasta organizată. Constantin Din este fost arbitru la nivel de mari competiţii internaţionale, iar în prezent este observator EHF. Maximilian Gavrilă este antrenor emerit şi preşedinte al ACS Şcoala 181 Bucureşti, unde a format mai multe jucătoare care au ajuns la echipe puternice de club din Liga Naţională şi la prima reprezentativă.

Favoriții la câștigarea funcției

Favoriți la câștigarea funcției sunt Constantin Din și Alexandru Dedu, ambii fiind cotați astfel de câte două case de pariuri sportive. În acest context se anunță o luptă strânsă, poate asemenea celei din urmă cu 4 ani atunci când Dedu a învins-o pe Narcisa Lecușanu la un singur vot diferență. Șansele fostului arbitru Constantin Din sunt importante prin prisma faptului că se bucură de susținerea celei care a fost atât de aproape să-l învingă pe actualul președinte la ultimele alegeri. Dar, cum la noi de multe ori vorba „cine face nunta ia darul” se adeverește, probabilitatea ca Dedu să rămână în funcție este mare.

Moștenirea lui Dedu

În cei 8 ani în care Dedu a condus handbalul românesc, site-ul de specialitate handbalmania.ro menționează că s-au produs următoarea contraperformanțe: „o națională masculină care nu a reușit nicio calificare, învinsă și depășită în grupele preliminare ale europenelor de Kosovo. O națională feminină care a avut ca obiectiv locul 10 la mondiale și a terminat pe locul 13, iar la tragerea la sorți pentru grupele europenelor a ajuns în urna a patra. A moștenit o națională de junioare campioană mondială pe care a făcut-o praf, în timp ce prima ligă feminină e plină de străine care primesc salarii la care nici nu ar visa în Vest. Nenumărate scandaluri legate de arbitraj urmate de câteva suspendări în bătaie de joc”.