Începe finala mult aşteptată - CSM CSU Oradea – U BT Cluj
Marile rivale din baschetul românesc încep în această seară seria de meciuri decisive pentru titlul de campioană a Ligii Naţionale. Finala este deschisă la ora 19.00 în Oradea Arena, plină de fanii CSM CSU Oradea şi U BT Cluj. Meciul poate fi urmărit pe micul ecran la Digi Sport şi Prima Sport.
Spre deosebire de ediţiile precedente când ultimul act se disputa în sistemul cel mai bun din şapte jocuri, acum campioana va fi decisă după formatul cel mai bun din cinci partide. Prin prisma clasării pe primul loc la finalul sezonului regulat, cu 27 de victorii şi doar 3 înfrângeri, CSM CSU beneficiază de avantajul terenului propriu într-un eventual meci decisiv. Echipa orădeană dispută a opta finală de campionat, sorţi de izbândă având în 2016, 3-2 scor general cu BC Mureş, în 2018, 3-1 cu Steaua şi în 2019, 3-1 cu BC CSU Sibiu. Ultimele trei finale le-a jucat chiar împotriva U BT Cluj, cedând de fiecare dată, cu 2-3, în 2024, 2-4, în 2023, şi cu 1-4, în 2024.
În această ediţie de campionat, cele două grupări și-au împărțit victoriile în confruntările directe, fiecare impunându-se pe terenul celeilalte. În playoff, CSM-ul a dispus de SCM U Craiova (3-0 la general) și CSO Voluntari (3-2), iar U-BT a eliminat Rapid București (3-0) și CS Vâlcea 1924 (3-0).
Faţă în faţă se vor afla şi cei mai longevivi antrenori în activitate din prima ligă, Cristian Achim și Mihai Silvășan, care s-au confruntat de foarte multe ori, nu doar în finale, dar și în semifinalele din 2017 și 2019.
„CSM CSU Oradea are avantajul terenului propriu și speră să beneficieze de aportul publicului local în fața unui oponent redutabil. Din punct de vedere tactic, roș-albaștrii vor încerca să controleze ritmul jocului, cunoscut fiind faptul că în actuala alcătuire, cu Zavier Simpson la poziția 1, U-BT forțează acțiuni de atac în mare viteză cu finalizare din primele secunde de atac, înainte de a permite defensivei adverse să se organizeze și să se așeze. Ritmul jocului și controlul asupra modului de desfășurare al acestuia sunt elementele principale asupra cărora se vor focusa cele două echipe. Se anunță o misiune extrem de dificilă, dat fiind faptul că Sasu Salin, DJ Seeley, Patrick Richard și Mihai Măciucă sunt jucători redutabili la aruncările de la mare distanță. În plus, Clujul are un om în plus în rotația de bază în condițiile în care este de așteptat ca ambele echipe să mizeze exclusiv pe jucătorii cu experiență și consacrați, ce pot livra imediat pentru propria echipă. Este cert că CSM-ul va pierde avantajul major avut la recuperare în semifinala cu CSO Voluntari. Pe de altă parte, este la fel de adevărat că bihorenii vor încerca să exploateze anumite minusuri din jocul Clujului în actuala alcătuire”, menţionează siteul oficial al clubului orădean în avancronica partidei.
Fiecare finalistă are câte șapte jucători străini în loturi, dar pot utiliza maximum șase într-un meci. Dacă Oradea a mizat la toate meciurile din platyoff pe același efectiv de șase, gruparea din Cluj-Napoca a rotit, jucând câte un meci fără Simpson, Salin, Hankins și Mejeris, respectiv două fără Stephens. Singurul jucător străin utilizat în toate partidele din playoff a fost DJ Seeley.
Meciul doi are loc tot la Oradea Arena, miercuri, de la ora 19.00, jocul 3 se va desfășura la BT Arena din Cluj-Napoca, duminică, 8 iunie, de la ora 19.00 Dacă va fi nevoie, meciul 4 va avea loc tot la Cluj, în 10 iunie, iar eventualul joc decisiv se va disputa la Oradea, pe 13 iunie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.