Născută în urma parteneriatului încheiat între CSU Oradea şi Rookies Oradea, echipa de baschet feminin a oraşului va debuta, cel mai probabil, mâine în Seria de Vest a Ligii Naţionale în Sala Horia Demian din Cluj-Napoca împotriva Universităţii. Incertitudinea stă în faptul că, urmare a unor decizii de ultim moment ale federaţiei, legitimarea a trei jucătoare străine este incertă iar fără aportul acestora orădencele vor declara forfait.

„Protocolul decolaborare, cea mai bună variantă”

Instalat în urmă cu aproximativ 6 luni în funcţia de director al Clubului Sportiv Universitar Oradea, Sorin Buhaş are un alt fel de abordare în ceea ce priveşte funcţionarea celor trei echipe sportive ale CSU. Astfel se are în vedere o strategie pe termen mediu şi lung în care accentul să fie pus pe sportivele tinere. Aşa s-a întâmplat la echipa de handbal care, pentru prima dată în ultimii ani, are aproape în totalitate jucătoare aflate la vârsta studenţiei. Exact aceeaşi strategie urma să fie aplicată şi în ceea ce priveşte echipa de baschet feminin dar o decizie recentă a federaţiei de specialitate a obligat conducerea clubului la o regândire a planului. Înainte de a dezvolta acest subiect trebuie menţionate raţiunile pentru care a fost făcut acest parteneriat între CSU şi Rookies Oradea. „Protocolul de colaborare cu ACS Rookies Oradea a fost cea mai bună variantă la momentul respectiv, acesta prezentând garanţii solide din perspectiva resursei umane (jucătoare şi corp tehnic) precum şi a componentei financiare”, a declarat Sorin Buhaş, directorul CSU Oradea.

Strategie dată peste cap

Din păcate, aşa cum spune o vorbă românească, „planul de acasă nu se potriveşte cu cel din târg”. Toată strategia creată de Sorin Buhaş şi Attila Veres a devenit inutilă după ce federaţia a reorganizat întrecerea internă. Din cauză că în Liga Naţională s-au înscris doar 5 echipe, un număr insuficient pentru a desfăşura un campionat, diriguitorii din FRB au decis să desfiinţeze liga secundă şi să includă toate echipele în cele două serii cât va avea Liga Naţională. „Începutul este încurajator dar foarte dificil deoarece planul iniţial, stabilit pe termen mediu şi lung, a trebuit schimbat din cauza deciziei federaţiei care a hotărât să includă toate echipele în Liga Naţională iar asta a dat totul peste cap. Totuşi primul pas a fost făcut şi sperăm ca în 2-3 ani să avem forţa necesară pentru a ne putea bate cu echipele bune ale campionatului”, a mai spus Buhaş.

„Foarte greu să ne stabilim un obiectiv”

Structura noului campionat include două serii, Est şi Vest, cu 7 echipe în prima şi 6 în cea de-a doua unde va participa şi CSU Rookies Oradea. „Vor exista două grupe în Liga Naţională, Est şi Vest, primele trei clasate din fiecare serie urmând să se califice în Grupa valorică A iar de la locul 4 în jos, în Grupa valorică B. Având în vedere această hotărâre de ultim moment ne este foarte greu să ne stabilim un obiectiv deoarece nu cunoaştem situaţia adversarelor care, la fel ca şi noi, au fost nevoite să se reorganizeze din mers după ce îşi făcuseră o strategie pentru eşalonul al doilea. Pentru a ne putea prezenta rezonabil ne dorim ca în cel mai scurt timp să aducem echipa la un nivel competitiv şi să atragem lângă noi nişte oameni astfel încât să putem schimba imaginea baschetului feminin orădean”, a afirmat Veres Attila, antrenorul CSU Rookies Oradea.

Despre Rookies Oradea

Rookies Oradea este un club privat de baschet care se axează pe creşterea tinerelor jucătoare. Acesta a fost înfiinţat în anul 2007 dar a început să funcţioneze efectiv din 2015. Are echipe înscrise în campionatele naţionale la 4 categorii de vârstă: baby-baschet, mini-baschet, U13 şi U18. Alături de Veres Attila, în munca efectivă de la antrenamente, mai este implicată Pop Hajnalka, care de altfel este şi managerul clubului.

Legitimarea străinelor, sub semnul întrebării

CSU Rookies Oradea îşi va susţine jocurile de pe teren propriu în sala de sport a Universităţii. Hotărârea, luată practic peste nopate, a găsit nepregătite majoritatea cuburilor. Cel mai elocvent exemplu în acest sens este rezultatul 31-178 (!) înregistrat în jocul Phoenix Constanţa – Sepsi Sfântu Gheorghe. Pentru a nu avea parte de asemenea catastrofe, clubul orădean are acordul a trei baschetbaliste străine (două din Muntenegru şi una din SUA) dar legitimarea acestora până la jocul de mâine este pusă sub semnul întrebării din cauza birocraţiei. Grupa Vest, cea din care face parte formaţie orădeană, mai include următoarele echipe: CSM Satu Mare, ICIM Arad, U Cluj, KSE Târgu Secuiesc şi Sirius Târgu Mureş (primele două reprezentând nişte forţe în baschetul feminin românesc). Majoritatea jucătoarelor echipei orădene au vârsta de 17-18 ani fiind componente ale generaţiei U18 de la ACS Rookies. Alături de acestea vor evolua mai vechile cunoştinţe Ruxandra Chiş şi Melania Kokovay. Primul joc de pe teren propriu se va disputa sâmbătă, cu CSM Satu Mare, în sala de sport a Universităţii.