Iată că acest proverb popular, atestat și verificat de-a lungul timpului, este reconfirmat de un eveniment petrecut în premieră într-un sat din Bihor – Luncșoara.

Component al comunei Aușeu, acest sat era considerat, din cauza poziției sale retrase, într-o zonă de deal împădurită, o componentă săracă a comunei. Dar, prin realizarea deosebită marcată sâmbătă, 10 octombrie, devine bogat. Este vorba despre inaugurarea unui teren de mini-fotbal, cu gazon sintetic, realizat cu finanțare de la UEFA. Este o premieră când acest for fotbalistic european se implică financiar într-un astfel de proiect, într-o localitate rurală. Artizanul acestui proiect este prof. Adrian Botici, manager al învățământului din comună, care, de-a lungul carierei didactice și în calitate de director, a depus eforturi susținute pentru educarea multor generații de elevi, ajunși oameni cu profesii și munci de răspundere. O componentă importantă a activității sale o constituie efortul pentru modernizarea învățământului și ridicarea sa la standarde europene. În acest sens, împreună cu un colectiv didactic bine pregătit profesional și impulsionat spre înnoire și performanță, arsenalul didactic s-a îmbogățit și prin contactul european al școlii, prin proiecte finanțate de Uniunea Europeană. În prezent, învățământul din comuna Aușeu are în derulare trei astfel de proiecte, aflate, din păcate, în stand-by, din motive bine cunoscute. Împătimit al fotbalului, deși profesor de matematică, Adrian Botici a inițiat în iunie 2019 un proiect pentru construirea pe un teren viran plin cu bălării, lângă școală, a unui teren modern de mini-fotbal, de care să beneficieze tinerii din comună. Cu sprijinul unor sponsori, în special a fraților Ionuț și Florin Madar, localnici, care în copilărie au jucat fotbal pe acest maidan, s-a cumpărat acest teren, după care s-a alcătuit proiectul de finanțare, trimis la mai multe posibile și potente firme. A răspuns favorabil doar UEFA. Trecând apoi de toate dificultățile ce implică realizarea proiectului, cu sprijinul administrației locale prin Mitică Lazăr și Ancuța Șchiop, primar și viceprimar, a FRF, AJF și organelor județene abilitate, s-a construit această bijuterie, numită de primar „cireașa de pe tort”, cu referire la celelalte realizări edilitar-gospodărești din comună. Stadionul, având dimensiuni standard, 42/23m, îngrădit cu plase de sârmă, beneficiază și de nocturnă, are un gazon de iarbă sintetică, ce va crea cele mai bune condiții pentru desfășurarea competițiilor de fotbal. Ceremonia inaugurării a fost deschisă după cum se obișnuiește „Nihil sine Deo” de preotul paroh Aurel Copăceanu, care a oficiat un Te Deum. Apoi microfonul a fost preluat de cunoscutul și îndrăgitul comentator sportiv Victor Mihalcea, care a prezentat în stilul său caracteristic, cu profesionalism și mult șarm, invitații. Au onorat evenimentul: Ilie Bolojan și Mircea Mălan viitorii conducători ai Consiliului Județean Bihor, consilieri județeni, primari din comunele de pe Valea Crișului Repede, șefi de instituții, sponsori. Din partea AJF Bihor a fost prezent secretarul general Peti Boros, care a dăruit în mod simbolic lui Adrian Botici o minge de fotbal. Dintre invitați a vorbit Mircea Mălan, fost fotbalist, care a transmis felicitări celor implicați în acest proiect, accentuând ideea că dacă se vrea se poate. A menționat faptul că administrația locală, din dragoste și respect pentru cetățeni, trebuie să se preocupe atât de componenta materială, cât și de cea spirituală. Pe lângă drumuri, apă, canal și alte proiecte de interes major, să aibă ca prioritate sănătatea fizică și spirituală a cetățenilor. Despre istoria acestui stadion a prezentat o sinteză artizanul proiectului, Adrian Botici, împreună cu prof. Anca Lucia Muha, colaboratoare valoroasă în demersurile realizate pentru acest proiect. A urmat un meci de fotbal între echipa Asociației „Luncșoara Bihorului” și o echipă profesionistă din Oradea. Apoi gazonul a fost „călcat” de patru echipe de tineri înscrise într-un mini-turneu de fotbal. Întregul eveniment s-a încheiat cu tradiționalul bograci, pregătit cu mult gust de maestrul bucătar Ștefan Barabaș.